Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Sacramentsdag jaar A

Brood

Opening

De kinderwoorddienst gaat beginnen. Hier is informatie te vinden over de aankleding van de ruimte, de beginopstelling en hoe de overgang gemaakt kan worden tussen de viering in de kerk en de samenkomst in de kinderwoorddienst. 

Dat kan een klein ritueel zijn, een symbool of een kijktafel die van te voren neergezet wordt. Het thema van de bijeenkomst zal hier al aangeduid worden.

Mini-viering voor thuis, Sacramentsdag

Omdat er nog niet overal al weer kerkdiensten zijn i.v.m. het corona-virus, maakten we een kleine viering die je thuis als gezin kunt houden. Zo kun je samen stilstaan bij alles wat er gebeurt en hoop vinden in de woorden van God. God is dichtbij!

Mini-viering 14 juni 2020 

• Ga samen aan tafel zitten rond een lichtje. Zet er vandaag een mooi schaaltje met brood en een bekerglas wijn bij, als symbool voor Jezus Christus. Want vandaag op Sacramentsdag gaat het over de aanwezigheid van Jezus in het sacrament van de Eucharistie, in brood en wijn, zijn Lichaam en Bloed.

leve het niewe leven IMG 7731• Steek het lichtje aan en zing/bid samen:

keer u om3

 

 

• De afgelopen twee zondagen vierden we Pinksteren en Drie-eenheidszondag. Vandaag staan we stil bij het sacrament van de Eucharistie. De Eucharistie vieren we altijd in de kerk met brood en wijn, die tot Lichaam en Bloed worden van onze Heer Jezus. We maken ons één met Hem als we dit brood eten. Maar dichtbij Jezus zijn kan altijd, ook hier thuis.

Lees dan het verhaal van deze zondag uit de Bijbel (Johannes 6,51-58), of de navertelling hieronder.

Dit is mijn lichaam (naar Johannes 6,51-58)

Jezus probeerde de mensen uit te leggen wie Hij was. Maar de mensen vonden het maar moeilijk te begrijpen. Wat betekende het toch als Jezus zei: 'Dit brood is mijn lichaam?' 

Jezus zei: "Jullie kennen vast de verhalen over het manna in de woestijn”. En Hij vertelde erover.
manna4In de woestijn hadden de mensen honger en daarom mopperden ze tegen Mozes, die hen daar gebracht had. Ze wilden zelfs terug naar Egypte, naar dat land waar ze slaaf waren geweest. Daar kregen ze tenminste elke dag te eten, al was het niet veel. Beter dan niks! Toen kwam God hun te hulp. Iedere ochtend lag er manna in de woestijn. Kleine witte korreltjes. ‘Wat is dat?’ vroegen de mensen. Manna, dat kon je eten als brood. Zo bleven de mensen in leven. Het manna was prima om te eten. Maar je moest het wel iedere dag oprapen. Je kon het niet bewaren voor de volgende dag. Zo hadden ze elke dag te eten, want zonder eten ga je dood. Als je elke dag manna opraapte en opat, had je geen honger en voelde je je goed.

Jezus zei: “Het is lang geleden dat de mensen dit manna aten. Ze zijn allang dood. Maar Ik ben gekomen om te zorgen dat jullie zullen léven. Ik ben het Levende Brood dat God jullie geeft. Ik geef mezelf aan jullie. Als je mijn vlees eet en mijn bloed drinkt, zal je leven in eeuwigheid." Nog steeds snapten de mensen het niet. "Wij kunnen toch geen mensen eten!," mopperden ze. "En onze wetten verbieden ons om bloed te drinken."

Toen legde Jezus het nog eens uit: "Zoals jullie kinderen je eigen vlees en bloed zijn, zo ben Ik eigen vlees en bloed van God, mijn Vader. Jullie kunnen ook eigen vlees en bloed van Mij en van God worden. Daarvoor moet je heel dicht bij Mij willen zijn. Ik ben voor jullie het Levende Brood uit de hemel. Als je dit brood eet, zul je voor altijd bij Mij horen."

De mensen probeerden het te begrijpen, en ze zijn het gaan doen toen Hij niet meer op aarde was. Ze probeerden heel dichtbij Jezus te blijven door zijn brood te eten en te worden zoals Hij.

• Praat met elkaar door over het verhaal. 

- Vandaag vieren we het feest van het heilig sacrament, dat we beter kennen als de Eucharistie.
Vraag de kinderen of ze dit woord ‘Eucharistie’ kennen? Laat ze vertellen wat ze er van weten en vul aan. Je kunt er voor kiezen om nu het filmpje met het liedje te laten horen. De kinderen zien dan het klaarmaken van de tafel en de communie. Praat daarna verder over de communie. 
- Als wij de communie krijgen eten we het heilig Brood, de hostie. We denken aan Jezus die zijn leven voor ons gaf. Het is heel bijzonder dat God zo dicht bij ons wil zijn dat Hij zelfs zijn eigen Zoon naar de wereld zond. Hij kwam om met de mensen na te denken over goed leven, en over hoe je dicht bij God kunt leven.
-  Een van de manieren om God dichtbij te voelen is als we het heilig Brood, de hostie eten. Bedenk samen hoe je nog meer heel dicht bij God kan zijn? Wat zou je daarvoor allemaal kunnen doen?
Een van de dingen die voor de hand liggen is bidden. Laat de kinderen wat vertellen of opschrijven wat zij tegen God zouden willen zeggen.
Tip: gebruik deze zinnen in het gebedje dat jullie samen bidden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Luister samen naar het lied Blijf dit doen en denk aan Mij en bid dan samen een gebedje:

Lieve God,

U wilt heel dicht bij ons zijn
daarom is Jezus gekomen.
Ik wil ook heel dicht bij U en Jezus zijn.
Ik vouw mijn handen en sluit mijn ogen
zo kan ik met U praten.

(naam kind) wil U vragen: …biddendkind
(herhaal als er meer kinderen zijn)

Wij bidden U:
Blijf bij ons en ga met ons mee,
overal waar wij naartoe gaan,
bij alles wat we meemaken.
Blijf altijd dicht bij ons.
Dat vragen wij U met de woorden die Jezus ons leerde:

Onze Vader, die in de hemel zijt,
uw naam worde geheiligd,
uw rijk kome,
uw wil geschiede
op aarde zoals in de hemel.
Geef ons heden ons dagelijks brood
en vergeef ons onze schulden,
zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren,
en breng ons niet in beproeving
maar verlos ons van het kwade.
Want van U is het koninkrijk
en de kracht en de heerlijkheid
in eeuwigheid. 

In de Naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest. 
Amen

• Sluit af door het lichtje uit te blazen. In je hart blijft het branden.


Extra: Knutselen met brooddeeg of croissantdeeg

Tip: maak het brooddeeg van tevoren.

Brood is eigenlijk heel gewoon, maar je hebt het wel nodig. Brood kan heel bijzonder zijn. Een boterham als je echt honger hebt. Of een beschuit met muisjes bij een geboorte. Of de hostie die Jezus present stelt in de viering in de kerk. Als brood een aparte vorm krijgt wordt het ook bijzonder. Zullen we dat eens proberen?

Nodig per kind:
- 1 kopje bloembrooddeeg
- 4 eetlepels zout
- 6 eetlepels water
- 1 theelepel slaolie
- eventueel vormpjes

Aan de slag:
Roer de bloem en het zout in een kom door elkaar. Voeg het water en de olie beetje bij beetje toe; blijf het mengsel ondertussen goed roeren. Rol het deeg tot een bal en laat het even rusten op een koele plaats. Daarna kan het brooddeeg als klei gebruikt worden.
Bewaren kan in een afgesloten plastic zakje.
Laat de kinderen iets knutselen van het brooddeeg met als inspiratie het verhaal dat ze gehoord hebben en het filmpje met liedje dat ze hebben gezien.
Het knutselwerk laten drogen, dan wordt het hard en kan het geschilderd worden. Het is niet eetbaar.

Tip: Brooddeeg maken te veel werk? Of maken jullie liever iets om samen op te eten? Kies dan voor croissantdeeg uit blik.
Knutselwerk afbakken in de oven en samen opeten. Denk bij het delen van het brood nog even aan het manna, en aan Jezus die zei: 'Dit brood is mijn Lichaam'.

We wensen je een mooie dag!

 

Artikelen in dit thema Sacramentsdag jaar A