Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

1e zondag van de Veertigdagentijd jaar B 2021

Jezus is goed geworteld

Welkom op Kinderwoorddienst! Deze site wil u van dienst zijn met voor elke zondag verschillende onderdelen om een kinderwoorddienst mee op te bouwen.
Klik op de rubriek-knoppen of op de tegels onder de inleiding om de uitwerkingen te zien. Veel plezier!

Project voor de Veertigdagentijd: Ik ben de Wijnstok

In de evangelielezingen van de Veertigdagentijd horen we hoe Jezus verschillende personen ontmoet. Al die ontmoetingen vormen Jezus. Ze maken Hem tot de mens die Hij is. Soms zijn de ontmoetingen opbouwend en groeit Jezus daarvan. Maar er zijn ook personen die bedreigend zijn voor het ideaal van Jezus. 
wijnstok 1Op de vijfde zondag van dit veertigdagentijdproject kozen we een alternatieve lezing, waarin Jezus zichzelf vergelijkt met een wijnstok. (Deze lezing vervangt voor één keer de officiele evangelielezing, die spreekt van graan.) Jezus die zichzelf met de wijnstok vergelijkt hebben we gebruikt als beeld voor al zijn ontmoetingen. Er zijn ontmoetingen die Jezus, de wijnstok, doen groeien en er zijn ontmoetingen die bedreigend zijn voor de wijnstok. Dat is geen opgaande lijn, maar dat gaat op en neer. In de projectverwerking met vilt kan die gemakkelijk vorm krijgen. De wijnstok kan kan groeien maar ook weer kleiner worden.

Op deze eerste zondag lezen we over Jezus in de woestijn. aan alle kanten wordt er aan hem getrokken. Veertig dagen heeft Jezus de tijd genomen om zijn leven te overdenken en zijn keuze te maken. Nu staat Hij stevig. De bezinning heeft ervoor gezorgd dat zijn besluit niet oppervlakkig is maar diep geworteld. Wanneer de duivel komt is Jezus niet meer omver te blazen. Hij weet wat Hij wil.

Deze zondag denken we met de kinderen na over geworteld zijn. Op het viltdoek wordt de bruine grond zichtbaar, waarin zich worteltjes ontwikkelen.