Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Adventsproject jaar C 2018, impressie

Op weg naar het Koninkrijk

Welkom op Kinderwoorddienst! Deze site wil u van dienst zijn met voor elke zondag verschillende onderdelen om een kinderwoorddienst mee op te bouwen.
Klik op de rubriek-knoppen of op de tegels onder de inleiding om de uitwerkingen te zien. Veel plezier!

Binnenkort komen op onze site de 4 zondagen van de Advent te staan.
Ons project heet Op weg naar het Koninkrijk.
Elke adventzondag komt er een bergbeklimmer in de kerk. Deze bergbeklimmer vertelt aan de kinderen over zijn bergtocht. Hij is op weg naar boven, een symbolische aanduiding voor Op weg naar het Koninkrijk. Hij vertelt aan de kinderen wie hij die week ontmoette op zijn weg naar boven. Om zijn verhaal te ondersteunen haalt de bergbeklimmer iets uit zijn rugzak. De spullen die in de rugzak zitten worden gebruikt in de Kinderwoorddienst. De bergbeklimmer sluit aan bij de evangelielezing uit het RK-leesrooster.

De mensen die de bergbeklimmer ontmoet zijn: 
Eerste zondag van de Advent: de profeet Jesaja

Tweede zondag van de Advent: Johannes de Doper
Derde zondag van de Advent: de gewone mens
Vierde zondag van de Advent: Maria en Elisabet 

Wat houdt het project in?
bergbeklimmerOp de Adventzondagen ontmoeten de kinderen een bergbeklimmer met wandelschoenen en een rugzak. De kinderen worden aangesproken door deze bergbeklimmer.
De bergbeklimmer heeft onderweg op zijn tocht omhoog een bijzonder iemand ontmoet, die de weg naar het Koninkrijk heeft verkend. Hij wil graag aan alle mensen laten zien wie hij ontmoet heeft en wat deze mensen gedaan hebben.
Hij haalt daarom elke week een voorwerp en een voetstap met een naam van de persoon die hij ontmoet heeft uit zijn rugzak.
De bergbeklimmer vraagt aan de kinderen hem te helpen met het zetten van de volgende stap omhoog. De voetstap en het voorwerp gaan mee naar de kinderwoorddienst.
Voor bij de adventskrans is er een kaarsenversje. Daarnaast zijn er de gebruikelijke verwerkingen, zoals bijvoorbeeld een spelletje of een liedje, die bij deze impressie nog niet opgenomen zijn.

trap kaal kleintrap gevuld kleinHoe maakt u het project zichtbaar in de kerk?
In de kerk staat op de 1e adventszondag een grote (keuken)trap (zie afbeelding) omwikkeld met (nep)prikkeldraad (of afzetlint). Het is geen leuk gezicht. Voor aanvang van elke viering wordt er een stuk prikkeldraad verwijderd, en wordt dit stuk van de trap bekleed met paars crêpepapier. De lege trede staat voor de stap die gezet wordt op weg naar het Koninkrijk. 
In de kinderwoorddienst knutselen de kinderen dingen die op de traptrede komen te liggen. Wanneer de kinderen terugkomen wordt aan de gemeenschap verteld wat er gemaakt is en wat hiervan de betekenis is en wordt ook verteld waarom deze trede nu vrij is.
Daarnaast wordt er elke zondag een voetstap op de traptrede bevestigd als herinnering aan de persoon die deze traptrede voor ons heeft vrij gemaakt.

Kijk bij de Extra's om te zien wat u nodig heeft om het project uit te voeren.