Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Consuminderen met kinderen

Ga consuminderen! Dit is meer dan alleen geld besparen. Het is bewust minder consumeren. Je kunt consuminderen leren door bewustwording en door opvoeding. Onze kinderen groeien op in een wereld waarin zuinigheid en verstandig omgaan met gebruik van grondstoffen en energie steeds meer centraal zal staan. Door je kinderen er jong bij te betrekken, wordt het een manier van leven van het hele gezin. Hoe je dit doet? Lees het in onze onderstaande tips.

Doe het samen
Maak je kinderen in deze dure tijden prijsbewust. Maak consuminderen een manier van leven voor het hele gezin. Laat je jonge kinderen in kleine handelingen zien wat ze zelf kunnen doen. Je kunt het beste beginnen met het aanleren van concrete handelingen. Zoals niet onnodig water laten stromen, licht en televisie na gebruik uitdoen en geen of zo weinig mogelijk voedsel weggooien. Leg je oudere kinderen uit dat er bewust zuinig met geld en duurzaam met spullen wordt omgegaan. Deel met hen je aanpak en maak er een sport van om samen met de kinderen zoveel mogelijk manieren om meer met minder te doen te bedenken en uit te voeren. Uiteraard geef je zelf daarbij het goede voorbeeld. (Je kunt er zelfs een beloning voor hen aan koppelen voor in hun spaarpot.)

Vraag kinderen zelf ook na te denken over mogelijke besparingen. Ze hebben vaak hele originele en creatieve ideeën. Consuminderen met kinderen kun je samen doen.


Kweek het zelf
Denk eens na over het maken van een moestuintje. Dit kost tijd, maar geeft ook voldoening en lekkere verse groente en fruit. Het biedt je daarnaast de mogelijkheid je kinderen van alles te vertellen over voedsel en voedselproductie. En ze kunnen zelf meedoen in het proces van zaaien, laten groeien en oogsten van groente en fruit.

(Overgenomen van CGJ043.nl)

 

cover consuminderen met kinderenBoekentip:
Elke ouder wil kinderen het best geven. En elke winkel wil aan (aanstaande en andere) ouders het duurste verkopen. Dat is het misverstand in een notendop: we verwarren 'het beste' met 'het duurste'. Zo niet Marieke Henselmans, bespaarkoningin, inspirator, journalist en moeder van 3 zonen. Ze debuteerde in 1999 met Consuminderen met kinderen, oogstte veel lof bij recensenten en stal het hart van een steeds groter wordende groep lezers. Haar debuut is in 2014 geheel herzien en aan de actualiteit aangepast. Zo vind je verrassende uitspraken van moderne consuminderende gezinnen. Nog steeds (online) te koop.

Edith Vos

Artikelen in dit thema Rondom geld

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook