Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Bijna was de kinderwoorddienst ontaard in een grote chaos. Als er niemand had ingegrepen was er van de kinderwoorddienst niets terecht gekomen. Gelukkig dat iemand besloot om iets te doen!

Pak de wegwijzer ‘Doe iets!’ er weer bij.

Bijna was de kinderwoorddienst ontaard in een grote chaos. Als er niemand had ingegrepen was er van de kinderwoorddienst niets terecht gekomen. Hoe was dat om in te grijpen? Voelde degene die dat deed (dat kan een kind zijn geweest, maar ook één van de anderen die leiding geeft aan de kinderwoorddienst) zich gesteund of juist heel erg eenzaam? Zijn er vaker situaties waarin het belangrijk is dat iemand iets doet om er een einde aan te maken?

2 advent kleur4Johannes de Doper vond ook dat er ingegrepen moest worden. Het ging niet goed met de Nieuwe Wereld. Daarom riep hij naar de mensen: "Doe iets! Laat je dopen!" Johannes leek misschien in de ogen van de mensen ook wel een beetje gek. Hij woonde in de woestijn. Hij droeg vreemde kleren. Hij sprak over een ‘Nieuwe Wereld’. Vraag de kinderen hoe zij denken dat dat overkwam bij de mensen.

Johannes wordt ook nog eens boos op de mensen die veel van de Bijbel weten. Die vinden het nog gekker wat Johannes allemaal doet. Johannes zegt tegen hen: Jullie denken het juist allemaal zo goed te weten, maar juist jullie moeten oppassen. Jullie denken dat je niets kan overkomen, hè! Jullie denken dat het genoeg is dat je bij Gods volk hoort.
Snappen de kinderen waarom Johannes dat tegen mensen, en dus misschien ook wel tegen hen zegt?

Zijn er situaties in het leven van de kinderen waarin zij herkennen dat iemand denkt dat hem of haar niets zal overkomen? Bijvoorbeeld een kind dat altijd heel veel vriendjes heeft, zal denken dat ze nooit gepest zal worden. Maar is dat zo?
Kan het niet zijn dat als de situatie verandert, dat ook jouw leven verandert en dat zekerheden die je had er niet meer zullen zijn?
Zijn er kinderen die wel eens een situatie hebben meegemaakt dat alles veranderde? (bijvoorbeeld een scheiding van ouders) Op dat soort momenten heb je helemaal geen zin meer om iets te doen. Je gaat het liefst in een hoekje zitten treuren. Maar God zegt dan: Doe iets, jij ook, want we hebben jou nodig om een mooie wereld te maken en te houden. Zet je in, het komt allemaal niet vanzelf.

Maar we hoeven het gelukkig ook niet alleen te doen. God zal ons helpen. Daarom geeft God een Helper, de heilige Geest. Praat nog even door met de kinderen over of zij wel eens ervaren, voelen of denken dat God hen helpt?

Na het gesprek stelt u voor om de kijktafel verder te gaan bouwen. Het verhaal van Johannes de Doper wordt daarop verbeeld. De afbeeldingen vindt u bij de Extra's.