Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

4e zondag van de Advent jaar B

Brieven van Boven

Welkom op Kinderwoorddienst! Deze site wil u van dienst zijn met voor elke zondag verschillende onderdelen om een kinderwoorddienst mee op te bouwen.
Klik op de rubriek-knoppen of op de tegels onder de inleiding om de uitwerkingen te zien. Veel plezier!

Vandaag is het de vierde zondag van de Advent. We zijn met vier briefschrijvers op weg naar het Kerstfeest. Voor de Advent en Kerstmis bieden we een doorlopende verwerking aan onder de titel Brieven van Boven.

gabriel kleur 001De schrijvers van de brieven zijn afkomstig uit de evangelielezingen van deze adventsperiode. Zij spreken de kinderen persoonlijk aan.

Het Evangelie van deze zondag gaat over Maria, die bezoek krijgt van de engel Gabriël. Gabriël is dan ook degene die de kinderen de brief geschreven heeft, die de postduif in de kerk binnenbracht. (zie voor ideeën hiervoor ook de Eerste zondag van de Advent) Hij vertelt hoeveel respect hij heeft voor Maria, die deze moeilijke opdracht van God op zich nam. Door haar kunnen wij vanavond het Kerstfeest vieren. Om zich daarop voor te bereiden maken de kinderen vast kraamcadeautjes.

In de Advent is de verbinding van de kinderwoorddienst met de vierende gemeenschap in de kerk nadrukkelijk aanwezig. De duif die de brief brengt komt in de viering binnenvliegen, net voordat de kinderen naar hun kinderwoorddienst gaan. Naar aanleiding van de brief is er ook een opdracht om uit te voeren. Deze geven ze bij terugkomst in de viering weer mee met de duif 'naar Boven'. Zo kan iedereen meeleven en meegenieten.

Er is post voor de kinderen. Een postduif bracht een foto en een brief. Van wie zouden die zijn?

De lezingen van deze zondag zijn:

Evangelielezing: Lucas 1,26-38
Eerste lezing OT: II Samuel 7,1-5+8b-11+16
Tweede lezing NT: Romeinen 16,25-27

Maria vertrouwde U en dat willen wij ook graag proberen.
Wij durven niet altijd iets te doen wat moeilijk is.

Maria kreeg een vraag van God, en ze zei 'Ja'. Dat was moedig. Hoe is het om zo iets moeilijks te doen? Maakt het uit wie het vraagt?

Elke zondag ontvangen de kinderen van de postduif een brief. Die brief bevat een boodschap van een belangrijk persoon. Wie dat is horen ze in de kinderwoorddienst. 

Een afzenderplaatje, en een 'foto' van de afzender van de brief.

De 'foto' van Aartsengel Gabriël en het afzenderplaatje zijn er ook als kleurplaat, om zelf of door de kinderen in te kleuren.

De vierde kaars mag branden;
dat is een blij bericht,
want God die ons nabij is
laat ons leven in zijn licht.

Voor Maria die de kleine Jezus verwacht maken we kraamcadeautjes.

Voor Maria die de kleine Jezus verwacht maken we als kraamcadeautje een rammelaar. 

In dit spelletje worden namen verzonnen die moeten beginnen met de laatste letter van de naam die genoemd is.

Het bezoek van Aartsengel Gabriël aan Maria wordt in de kunst meestal aangeduid met de term Annunciatie (aankondiging).