Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Openbaring des Heren jaar B

Op bezoek bij Jezus

Welkom op Kinderwoorddienst! Deze site wil u van dienst zijn met voor elke zondag verschillende onderdelen om een kinderwoorddienst mee op te bouwen.
Klik op de rubriek-knoppen of op de tegels onder de inleiding om de uitwerkingen te zien. Veel plezier!

driekoningenDe heilige familie krijgt vlak na de geboorte van Jezus bezoek van drie bijzondere mannen die van ver komen. Ze volgden een ster op weg naar de Koning van de vrede. 
De evangelist Matteüs noemt ze magiers, wijze mannen. In het geloof van eeuwen zijn de drie wijzen geworden tot drie koningen. Mensen van aanzien, die in Jezus het Licht voor de wereld herkenden. Zij boden Jezus kostbare geschenken aan: wierook, mirre en goud.

Met de kinderen denken we deze morgen na over die drie wijzen. Zouden wij net als zij met geschenken Jezus kunnen eren? Wat hebben wij te bieden, dat net zo waardevol is als wierook, mirre of goud?

Drie cadeautjes voor Jezus, op het feest van Driekoningen.

De lezingen van deze zondag zijn:

Evangelielezing: Matteüs 2,1-12

Eerste lezing NT: Jesaja 60,1-6
Tweede lezing NT: Efeziërs 3,2-3a+5-6

Cadeautjes maken de wereld mooier. Met kleine dingen kunnen we de mensen blij maken.

De drie koningen gaven kostbare geschenken. Wat zouden we zelf meenemen, op kraambezoek bij Jezus? Wat zou je van jezelf willen geven? Misschien wel een goede wens.

De wijzen volgden een ster aan de hemel, deze leidde hen naar Jezus. Maak samen een ster, om je de weg naar Jezus te laten vinden.

Goede wensen kun je in een doosje doen. Maak zelf eenvoudig de doosjes, door een kubus uit te knippen en te vouwen.

Drie koningen zagen een sterre,
een sterre van wondere pracht;
de sterre van Jacob, het teken,
zolang aan de hemel verwacht.

Drie Koningen, drie Koningen,
wij komen van zover.


Al wonen we in paleizen,
al zijn we moe van 't reizen,
we knielen hier toch neer,
voor Christus, onze Heer.

Soms bakken vaders of moeders een koek met drie bonen erin verstopt: twee witte en een bruine. Het kind dat de bruine boon krijgt mag die dag koning zijn en is dan de baas over iedereen.

Driekoningen is een typische benaming die door de eeuwen heen ontstaan is onder de mensen. Het wijkt af van wat er in het Evangelie volgens Matteüs staat: daar is geen sprake van koningen maar van wijzen of magiërs.