Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Kerstmis jaar B 2023

Brieven van Boven

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Begin het gesprek met de vraag hoe belangrijk kinderen ‘licht’ vinden en welk licht ze allemaal kennen (zoals licht van een kaars, licht van een koplamp, licht van de zon). Zouden we zonder licht kunnen? Wat zou er gebeuren met alle levende wezens en planten als er geen licht zou zijn?
licht jezusEén van de namen van Jezus (Hij heeft er heel veel) is ‘het Licht’!
Vraag de kinderen of zij ‘het Licht’ een goede naam vinden voor Jezus? Probeer ze te laten uitleggen waarom ze het al dan niet een goede naam vinden.

Kennen de kinderen nog meer namen waarmee Jezus wordt aangesproken? (o.a. Herder, Heer, Brood van Leven, Zoon van God, Christus, Heiland, Immanuël, Koning, Mensenzoon, Verlosser, Rots, Ware Wijnstok)
Hebben de kinderen zelf meer namen dan alleen hun roepnaam? Maak een rondje langs de kinderen waarbij zij hun volledige naam noemen. Weten zij ook waarom zij deze namen hebben gekregen?

Pak het geboortekaartje erbij en lees voor wat er in staat.
Als er een kindje is geboren dan gaan mensen op visite, versieren de tuin, nemen cadeautjes mee en eten ze beschuit en muisjes. Vraag de kinderen naar hun ervaringen met deze ‘kraamvisites’. Maak zo de overstap naar het maken van beschuit met muisjes die u samen met de kinderen kunt uitdelen in de kerk bij de koffie.
U kunt ook aan de kinderen vragen wat zij het kindje Jezus toe wensen in zijn leven en maak dan de overstap naar de ‘Goede wensen-ooievaar’. (Zie hiervoor bij Extra's)

Artikelen in dit thema Kerstmis jaar B 2023