Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Sacramentsdag jaar A

Brood

Bijbel

Hier vind je een navertelling van de evangelielezing van deze zondag.
De andere lezingen uit het Oude en/of Nieuwe Testament worden vermeld.
De verwerkingen zijn gebaseerd op het Evangelie.

Navertelling Johannes 6,51-58

De evangelielezing van vandaag is Johannes 6,51-58, het gaat over manna en het brood dat Jezus geeft. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen. Ook de ‘Samenleesbijbel’ kunnen we u aanbevelen.

Dit is mijn lichaam
Jezus probeerde de mensen uit te leggen wie Hij was. Maar de mensen vonden het allemaal maar moeilijk te manna2begrijpen. Wat betekent het toch: dit brood is mijn lichaam?

Jezus zei: "Jullie kennen vast de verhalen over het manna in de woestijn”.
In de woestijn hadden de mensen honger en daarom mopperden ze tegen Mozes. Ze wilden zelfs terug naar Egypte, naar dat land waar ze slaaf waren geweest. Daar kregen ze tenminste elke dag eten, ook al was het niet veel. Altijd beter dan niks! Toen kwam God hen te hulp. Iedere ochtend lag er manna in de woestijn. Kleine witte korreltjes. ‘Wat is dat?’ vroegen de mensen. Manna, dat kon je eten als brood. Zo bleven de mensen in leven. Het manna was prima om te eten. Maar je moest het wel iedere dag oprapen. Je kon het niet bewaren voor de volgende dag. Zo hadden ze toch te eten, want zonder eten ga je dood. Maar als je elke dag het manna opraapte en op at, kon je gewoon oud worden.
manna4
Jezus zei: “De mensen die elke dag het manna aten, gingen natuurlijk toch gewoon dood. Maar Ik ben gekomen om te zorgen dat jullie zullen leven. Ik ben het Levende Brood dat God jullie geeft. Ik geef mezelf aan jullie. Als je mijn vlees eet en mijn bloed eet, zal je leven in eeuwigheid." Nog steeds snapten de mensen het niet. "Wij zijn geen kannibalen die mensen opeten!," mopperden ze. "En onze wetten verbieden ons om bloed te drinken."

"Zoals jullie kinderen je eigen vlees en bloed zijn, zo ben Ik het eigen vlees en bloed van God, mijn Vader.“ zei Jezus. “Zo kunnen jullie ook het eigen vlees en bloed van Mij en van God worden. Daarvoor moet je heel dicht bij Mij willen zijn. ik benIk ben voor jullie het Levende Brood uit de hemel. Als je dit brood eet, zul je voor altijd en eeuwig bij Mij horen."

Heel veel mensen vonden dit maar moeilijk. Ze snapten er niks van. Maar er waren ook mensen die probeerden om heel dicht bij Jezus te komen en te worden zoals Hij.

Dit is het Woord van God
Kinderen: Wij danken God

Artikelen in dit thema Sacramentsdag jaar A