Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Sacramentsdag jaar A

Brood

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen


manna4Ga terug naar de kijktafel. De poppetjes in het zand, zijn de mensen in de woestijn.
Leg op tafel allemaal spullen om de woestijn te versieren (gekleurde kralen, vlaggetjes, bloemen, iets te eten of een kleine parasol voor schaduw enz.)

Vertel aan de kinderen dat God er altijd is, zoals God er was voor de mensen in het verhaal. Hij gaf de mensen in de woestijn te eten. Onze poppetjes staan ook in de woestijn. Wijzelf staan ook in de woestijn. Natuurlijk niet letterlijk. Wij hebben hier limonade en vanochtend hebben we gewoon lekker kunnen ontbijten, maar toch hebben alle volwassenen in de kerk het brood van God ook nodig. 

Het is jullie vast wel opgevallen dat elke zondag de voorganger een lang gebed zegt en dan wordt er brood en wijn gezegend. Dit is het brood en de wijn waar Jezus over praat. Zoals de mensen in de woestijn het brood van Jezus nodig hebben, zo hebben grote mensen dat brood ook nodig. Daarom gaan ze elke zondag in de rij staan en lopen ze naar voren. Daar krijgen ze een stukje brood. Dit is een goede manier om heel dicht bij God te komen, maar het vraagt ook veel verantwoordelijkheid. Als jij van de wijn drinkt en de hostie eet, dan moet je ook heel erg je best doen en proberen om een heel goed mens te zijn. Gelukkig helpt Jezus ons daar ook mee.brood en wijn2
De mensen in de woestijn hadden het gevoel, dat ze verlaten waren door God. Wij hoeven ons nooit verlaten te voelen, want wij worden er elke week aan herinnerd dat God bij ons is. Daarom is het voor ons niet meer zo erg eenzaam in de woestijn.

U  gaat de woestijn samen iets leuker maken. Vertel dat op tafel al verschillende dingen liggen om de woestijn ‘op te leuken’. Als de kinderen zelf nog meer ideeën eerste communiehebben, dan kunnen ze die geven. Misschien kunt u die ideeën goed gebruiken.

Sommigen kinderen doen nog niet mee met het delen van het Brood. Zij hebben hun Eerste heilige communie nog niet gedaan. Wie dat gaat doen gaat zich eerst voorbereiden om alles beter te begrijpen. Dit gebeurt meestal als je 7 jaar bent en in groep 4 zit. 

Artikelen in dit thema Sacramentsdag jaar A