Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

1e zondag van de Advent jaar B 2023

Brieven van Boven

Achtergrond

Hier is informatie te vinden over de context van de lezing of de plaats en tijd in het kerkelijk jaar. Ook kan hier informatie over feesten, personen, gedenkdagen en gebruiken gevonden worden. 

Eerste zondag van de Advent

Verwachting
Het is de eerste zondag van de Advent. We beginnen aan een nieuw kerkelijk jaar, het B-jaar. Daarin lezen we voornamelijk, maar niet uitsluitend, uit het Evangelie van Marcus. Advent is ieder jaar opnieuw de tijd van verwachting. Maar wat verwachten we eigenlijk? We verwachten Jezus. Maar Jezus kan op vele manieren komen. Dat we op de eerste Advent spreken over Jezus die komt in onze toekomst is geen toeval. Ieder jaar gaat het bij de eerste Advent over Jezus die in onze toekomst komen gaat. Als Hij komt zal de Nieuwe Wereld er ook zijn. Tijdens de tweede en de derde Advent spreken we over de komst van Jezus in ons eigen, dagelijkse leven. Tijdens de vierde Advent spreken we over Jezus die naar de wereld gekomen is rond het jaar nul.

Waakzaam leven
weest waakzaamWat verwacht Jezus van ons, als Hij ons vraagt om waakzaam te leven? Op de eerste plaats hoopt Jezus dat we niets voor vanzelfsprekend houden. Gelovige mensen leven niet op de automatische piloot, maar zijn steeds op zoek naar de dingen die van God komen. De dingen die van God komen zijn de goede, de mooie dingen die onze wereld heel maken. Daarnaast streven waakzame mensen ernaar om in het voetspoor van Jezus te gaan en naar zijn voorbeeld te leven. Dat betekent dus dat gelovige mensen een eigen verantwoordelijkheid hebben voor de komst van de Nieuwe Wereld.

Artikelen in dit thema 1e zondag van de Advent jaar B 2023