Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Feest van de Heilige Familie jaar B

Je naam is een programma!

zondag 31 december 2023

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Vraag aan de kinderen om nog een keer naar de afbeeldingen die op tafel liggen te kijken. Kijken zij nu anders naar de afbeeldingen? Wat zien ze? 
Wanneer Jozef en Maria de tempel inlopen met hun veertig dagen oude baby Jezus, zijn daar twee oude en wijze mensen Simeon en Hanna. Zij vertellen allebei iets over Jezus. Hoe bijzonder is dit?
Jezus is nog maar net geboren. Hoe zou dat geweest zijn voor Maria en Jozef? Wat vind je ervan als mensen iets over jou zeggen als ze je nog nooit gezien hebben? Vind jij ook weleens iets over mensen die je eigenlijk niet echt kent? Of mensen die je alleen maar van gezicht kent?
Kan dat eigenlijk wel?

hannah simeonHanna en Simeon zijn zeer oude en wijze mensen. Welke oudere mensen kennen de kinderen en wat zouden deze mensen over hunzelf kunnen vertellen? Laat de kinderen eens hun opa of oma in gedachten nemen of denk eens aan andere oudere parochianen die nu in de kerk zitten en bedenk met elkaar eens wat deze mensen van de kinderen weten en vinden.
Kennen de mensen ons bij naam? Weten zij misschien nog meer van ons? Wat zouden ze kunnen weten?

Behalve Jezus’ naam wisten Hanna en Simeon nog meer te vertellen over Jezus. Hoe konden zij dat weten? (Simeon was een profeet) Is wat Simeon en Hanna gezegd hebben ook uitgekomen? (Jezus is een redder, de Messias) Konden de kinderen dat ook zien aan de afbeelding van de heilige Familie?

Artikelen in dit thema Feest van de Heilige Familie jaar B