Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

2e zondag van de Advent jaar A 2022

Doe iets!  en  Kleine Uil wordt wijs: Maria 'Verwachting'

zondag 4 december 2022

Opening

De kinderwoorddienst gaat beginnen. Hier is informatie te vinden over de aankleding van de ruimte, de beginopstelling en hoe de overgang gemaakt kan worden tussen de viering in de kerk en de samenkomst in de kinderwoorddienst. 

Dat kan een klein ritueel zijn, een symbool of een kijktafel die van te voren neergezet wordt. Het thema van de bijeenkomst zal hier al aangeduid worden.

Is er iemand die iets doet?

In deze adventsweken wordt gewerkt met een kijktafel. Het idee is dat de kijktafel in de kerk staat. Elke week wordt er door de kinderen in de kinderwoorddienst verder gebouwd aan deze kijktafel. Iedere adventszondag krijgen de kinderen een wegwijzer die richting geeft aan ‘de Nieuwe Wereld’.

In de kerk:
doe ietsBekijk voor je de kerk verlaat met de kinderen even de kijktafel met de weg die je in de kerk hebt liggen, zodat ze weten waar ze later mee aan de slag gaan. Het vuur komt vandaag terug in de lezing. Vestig daar kort de aandacht op.
U kunt er voor kiezen om de pastor de wegwijzer van de 2e Advent mee te laten geven aan de kinderen, naar hun eigen ruimte.

In de eigen ruimte:
advent2kaarsLeg de adventskrans (van vorige week) in het midden en leg uit dat we nu aan de tweede Advent beginnen. De krans helpt ons om te zien dat we steeds dichter bij het Licht komen. Laat één van de kinderen de eerste kaars en tweede kaars aansteken. Zing een liedje of spreek een tekstje uit bij de krans of bid samen (zie suggesties bij Extra’s en Gebed).

Bij de adventskrans staat ook een wegwijzer met de woorden ‘Doe iets!’ * (of als deze mee is gegeven van uit de kerk, zet u de wegwijzer bij de adventskrans).

Iemand van de leiding, of één van de kinderen begint de bijeenkomst een beetje te boycotten. Stoelen gaan op de kop, gordijnen gaan dicht, het licht wordt uitgedaan, kinderen worden meegelokt naar de gang, kaarsen van de krans worden weer uitgeblazen etc. Dan roept iemand: Doe iets! Is er iemand die ingrijpt? Is er iemand die iets doet?

Vertel dan het verhaal van de tweede Advent.

*de wegwijzers zijn te downloaden bij de Extra's. Print ze op stevig papier. Plak ze op een stokje. Verstevig de onderkant met wat klei, zodat de wegwijzer blijft staan.

Artikelen in dit thema 2e zondag van de Advent jaar A 2022