Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

3e zondag van de Advent jaar A 2022

Hou vol!   en   Kleine Uil wordt wijs: Jozef droomt ‘Nodig zijn’

zondag 11 december 2022

Opening

De kinderwoorddienst gaat beginnen. Hier is informatie te vinden over de aankleding van de ruimte, de beginopstelling en hoe de overgang gemaakt kan worden tussen de viering in de kerk en de samenkomst in de kinderwoorddienst. 

Dat kan een klein ritueel zijn, een symbool of een kijktafel die van te voren neergezet wordt. Het thema van de bijeenkomst zal hier al aangeduid worden.

Lukt het om vol te houden?

In deze adventsweken wordt gewerkt met een kijktafel. Het idee is dat de kijktafel in de kerk staat. Elke week wordt er door de kinderen in de kinderwoorddienst verder gebouwd aan deze kijktafel. Iedere adventszondag krijgen de kinderen een wegwijzer die richting geeft aan ‘de Nieuwe Wereld’.

In de kerk:
hou volBekijk voor je de kerk verlaat met de kinderen even de kijktafel met de weg die je in de kerk hebt liggen, zodat ze weten waar ze later mee aan de slag gaan. 
U kunt er voor kiezen om de pastor de wegwijzer van de derde Advent mee te laten geven aan de kinderen, naar hun eigen ruimte.

In de eigen ruimte:
adventskrans 3Leg de adventskrans (net als de vorige weken) in het midden en leg uit dat we nu aan de derde week van de Advent beginnen. De krans helpt ons om te zien dat we steeds dichter bij het Licht komen. Laat één van de kinderen de eerste kaars, de tweede kaars en de derde kaars aansteken. Zing een liedje of spreek een tekstje uit bij de krans of bid samen (zie suggesties bij Extra’s en Gebed).

Bij de adventskrans staat ook een wegwijzer met de woorden ‘Hou vol!’ * (of als deze mee is gegeven van uit de kerk, zet u de wegwijzer zelf bij de adventskrans).

op een beenVraag dan aan de kinderen om in een kring te gaan staan. Neem een stopwatch of uw telefoon en daag ze uit om zo lang mogelijk op één been te blijven staan. Moedig ze aan, vooral met de woorden ‘Hou vol!’ Klok even hoe lang de laatste het vol heeft gehouden en schrijf dat op.

Vraag de kinderen nu te gaan zitten met de ogen dicht. Leid uw verhaal in met de mededeling dat u ver terug in de tijd reist en beschrijf kort het landschap waarin Jezus staat, droog, warm, veel mensen bij elkaar en in de verte Romeinse soldaten die Jezus en de menigte om Hem heen in de gaten houden. Voelen de kinderen dat ze ver weg in een ander land zijn? Vertel dan het verhaal. Een tweede lid van de leiding kan de kinderen aansporen hun ogen dicht te houden met de woorden ‘Hou vol!’

 

*de wegwijzers zijn te downloaden bij de Extra's. Print ze op stevig papier. Plak ze op een stokje. Verstevig de onderkant met wat klei, zodat de wegwijzer blijft staan.

Artikelen in dit thema 3e zondag van de Advent jaar A 2022