Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

4e zondag van de Advent jaar A 2016

Doe mee!

Opening

De kinderwoorddienst gaat beginnen. Hier is informatie te vinden over de aankleding van de ruimte, de beginopstelling en hoe de overgang gemaakt kan worden tussen de viering in de kerk en de samenkomst in de kinderwoorddienst. 

Dat kan een klein ritueel zijn, een symbool of een kijktafel die van te voren neergezet wordt. Het thema van de bijeenkomst zal hier al aangeduid worden.

Een naam met een betekenis

In deze adventsweken wordt gewerkt met een kijktafel. Het idee is dat de kijktafel in de kerk staat. Elke week wordt er door de kinderen in de kinderwoorddienst verder gebouwd aan deze kijktafel. Iedere zondag van de Advent krijgen de kinderen een wegwijzer die richting geeft aan ‘de Nieuwe Wereld’.

In de kerk:
doe meeBekijk voor je de kerk verlaat met de kinderen even de kijktafel met de weg die je in de kerk hebt liggen, zodat ze weten waar ze later mee aan de slag gaan.
U kunt er voor kiezen om de pastor de wegwijzer van de vierde advent mee te laten geven aan de kinderen, naar hun eigen ruimte.

In de eigen ruimte:
Leg de adventskrans (van de vorige weken) in het midden en leg uit dat we nu aan de vierde week van de Advent beginnen. Nog een week dan is het Kerstmis. De krans helpt ons om te zien dat we steeds dichter bij het Licht komen. Laat één van de kinderen de eerste kaars, tweede, derde en de vierde kaars aansteken. Zing een liedje of spreek een tekstje uit bij de krans of bid samen (zie suggesties bij Extra’s en Gebed).

adventskrans 4Bij de adventskrans staat ook een wegwijzer met de woorden ‘Doe mee!’ * (of als deze mee is gegeven van uit de kerk, zet u de wegwijzer bij de adventskrans).
Vertel de kinderen dat een naam vaak een mooie betekenis heeft. Weten de kinderen wat hun naam betekent? Zoek het eventueel samen op. Zorg dat u een paar namenboekjes bij de hand heeft in de kinderwoorddienstruimte of zoek het op internet op: http://www.betekenisnamen.nl/ Schrijf de namen en hun betekenis op een flap.
Vertel dan het verhaal van vandaag, dat heel dicht bij Kerstmis komt. Maar let op, net niet helemaal.

*de wegwijzers zijn te downloaden bij de Extra's. Print ze op stevig papier. Plak ze op een stokje. Verstevig de onderkant met wat klei, zodat de wegwijzer blijft staan.

Artikelen in dit thema 4e zondag van de Advent jaar A 2016