Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

4e zondag van de Advent jaar A 2016

Doe mee!

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

De namen van Jezus

De kinderen hebben bij de opening de betekenis van hun eigen naam ontdekt. Weten zij ook wat de naam Jezus betekent? Vertel de betekenis van de naam Jezus aan de kinderen (God met ons of God redt) Vraag aan de kinderen welke naam zij het mooiste vinden voor Jezus. Vinden ze God redt mooi, of God met ons? Zijn er nog meer namen die bij Jezus horen?
Messias/Christus betekent Gezalfde in respectievelijk het Hebreeuws en in het Grieks. Het is een titel, geen achternaam, zoals kinderen soms denken.
Jezus wordt ook de Zoon genoemd, of de Mensenzoon en het Woord.
In de Ik-ben-woorden noemt Jezus Zichzelf de Weg, de Waarheid en het Leven; Hij wordt ook wel de Goede Herder genoemd en het Licht van de Wereld. Het zou kunnen dat ook de kinderen heel mooie namen of titels voor Jezus hebben. Geniet daarvan.
Schrijf alle namen van en voor Jezus op een flap.
Iets oudere kinderen kunt u ook de opdracht geven alle namen die ze weten van Jezus op een post-it memoblaadje te schrijven en die op een deur, muur of flap te plakken.

4 advent kleurGa dan naar de rest van het verhaal. Jozef wilde het ontstane probleem oplossen op een heel sympathieke manier, zeker voor die tijd. Maar daarmee blijft Hij wel buiten de plannen van God met dit kindje staan. Bespreek met de kinderen waarom het zo belangrijk is dat Jozef meedoet met de plannen van God voor een Nieuwe Wereld. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter.
Jezus heeft zo een zo normaal mogelijke jeugd. Zo zal Jezus een wettelijke nakomeling van koning David zijn. Voor Maria wordt het zo ook gemakkelijker. Er zijn dus heel gewoon praktische redenen te bedenken, maar ook theologische redenen, zoals de afstamming van koning David.

Bespreek tenslotte met de kinderen hoe zijzelf zouden kunnen meewerken aan de plannen van God voor de Nieuwe Wereld. Misschien hebben ze zelf ook wel een naam die daar iets over zegt. (je naam kan bijvoorbeeld zomaar Strijder voor gerechtigheid betekenen).
Leg er de nadruk op, dat het belangrijker is dat je meedoet, dan dat je geen fouten maakt.

Artikelen in dit thema 4e zondag van de Advent jaar A 2016