Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

In de kerk is een gast. Hij was eerst nogal teleurgesteld; hij komt de kinderen halen om daarover te vertellen in de kinder-woorddienst.

In de kerk
In de kerk wacht een gast de kinderen op. Het is een Psalmendichter die zich plechtig voorstelt:
 
"Beste jongens, meisjes, dames en heren.
Ik heb van die dagen dat iedereen tegen mij lijkt te zijn. Hebben jullie dat ook wel eens? 
Vroeger op school werd ik best vaak gepest. Ze vonden me een beetje raar, denk ik. Want ik hield toen al van gedichten en liedjes schrijven en ik schreef in een dagboek. Ik vond zingen en dansen ook leuk.
Nou, dat was niet stoer natuurlijk.
Wel was het handig in groep 8. Toen hadden ze me nodig bij de musical. Maar al die jaren daarvoor en ook weer daarna. Ik heb me vaak ongelukkig gevoeld.
Ik heb daar ook een treurig gedicht over geschreven. Aan God natuurlijk. 
Kom maar mee, dan kunnen we die Psalm samen gaan zingen.
 Gaan jullie mee?" 

Zing voor of bij het vertrek van de kinderen naar hun kinderwoorddienst het liedje Ga je mee, dat u vindt bij de Extra's. 

(Voor de aankleding en attibuten van de Psalmendichter kijkt u bij de Extra's.)

Elke zondag downloadt u de Psalm van de dag (vandaag Psalm 22) bij het kopje Extra's.

In eigen ruimte
Nodig:
• Mandje
• Paarse doek
• Kaars
• 40 steentjes

In de eigen ruimte aangekomen neemt de Psalmendichter samen met de kinderen plaats in een kring. Heet de kinderen welkom op deze zesde zondag van de Veertigdagentijd. Heet de Psalmendichter ook welkom. De kinderen kunnen zich aan hem voorstellen. 

Haal uit een mandje een paarse doek en een kaars. Leg de doek op de grond of op een tafel. Zet de kaars erop.  
Vertel dat op Aswoensdag (34 dagen geleden) de Veertigdagentijd is begonnen. Dit is een tijd van voorbereiding en verwachting. In kerk is daarom de liturgische kleur paars. 
We zijn 34 dagen op weg. Pak 34 steentjes uit het mandje en leg deze bij de kaars.  
Steek de kaars aan en maak het kruisteken. Bid het openingsgebed.

Vraag de dichter om verder te vertellen.

De Psalmendichter vertelt: "Ik vertelde in de kerk dat ik vaak ongelukkig was vroeger op school en eerlijk gezegd ben ik dat soms nog steeds. 
Mensen begrijpen me vaak niet. Dat vind ik nog niet zo erg, maar wat ik wel erg vind is dat ze me dan gaan uitlachen of buitensluiten. Ik word niet uitgenodigd op een feestje of ik hoor dat ze over me roddelen. Kijk, dat doet me pijn!
Ik ben altijd in mijn dagboek blijven schrijven. Tot op de dag van vandaag. Ik begin altijd met Lieve God… Want Hij luistert altijd. En dat helpt me dan echt heel erg op de dagen dat ik me rot voel. 

Weet je wat zo typisch is? Nu ik een beetje beroemder begin te worden met mijn gedichten, willen de mensen juist met me op de foto. Soms word ik herkend en dan willen ze een handtekening. Toch blijf ik altijd bang dat ik daarna weer gedumpt word en dat ze me niet meer zien staan. 

Ik herken me wel een beetje in het verhaal van Palmzondag, dat ze nu in de kerk lezen. Jezus wordt als koning binnengehaald in Jeruzalem. Hij rijdt op een ezel. Kennen jullie dat verhaal? Hij was ook wel anders dan anderen hè! Hij vertelde over God en maakte mensen beter. Hij werd van de ene kant populair en van de andere kant werd er over hem gevaarlijk geroddeld. Nou, jullie weten vast hoe dat afliep toch? 

Zullen we maar eens naar mijn Psalmenlied gaan luisteren?"

De tekst van dit Psamenliedje vindt u bij de Extra's onder de titel Help!
Indien er een beamer beschikbaar is kunt u er ook voor kiezen de tekst via de beamer te projecteren. Deel anders het lied uit om mee te zingen.

"Jullie weten dat ik elke Psalm die ik schrijf een nummer geef toch?  En dat ik ze allemaal in mijn Psalmenboek plak. Deze heeft nummer 22 gekregen."

Lees dan met oudere kinderen eventueel ook de psalm uit de navertelling.