Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Tweeëntwintigste zondag door het jaar A

Gaat alles naar wens?

Welkom op de website Kinderwoorddienst! Deze site wil u van dienst zijn met voor elke zondag verschillende onderdelen om een kinderwoorddienst mee op te bouwen.
Klik op de rubriek-knoppen of op de tegels onder de inleiding om de uitwerkingen te zien. Veel plezier!

kruisdragersHet kruis kun je zien als een symbool. Behalve het teken van het Christendom kun je het kruis ook zien als symbool van dingen die moeilijk zijn in je leven. 

Jezus is met zijn leerlingen op weg naar Jeruzalem en bereidt hen voor op wat komen gaat. Jezus weet wat God van Hem vraagt en is bereid zijn ‘kruis te dragen’. Petrus komt in verweer en vindt dat er wel wat aan de zaak gedaan kan worden. Maar sommige dingen gebeuren nou eenmaal, daar valt niets aan te veranderen. 

Ook voor kinderen is dit een herkenbaar fenomeen! Met hen denken we vandaag na over die dingen die voelen als een kruis dat je moet dragen. Wie of wat hielp om het vol te houden?

Het kruis kan symbool staan voor de verdrietige dingen in het leven. Wie iets verdrietigs meemaakt, zegt soms: 'ik moet mijn kruis dragen'.

De lezingen van deze zondag zijn:

Evangelielezing: Matteüs 16,21-27

Eerste lezing OT: Jeremia 20,7-9
Tweede lezing NT: Romeinen 12,1-2

Soms is het leven mooi en goed,
maar soms gaat het anders dan wij hadden verwacht. Juist dan wil je dicht bij God zijn.

Vaak snappen grote en kleine mensen niet waarom dingen gebeuren. Ze vragen zich af ‘waarom gebeurt dit' en vragen aan God of Hij de dingen kan veranderen…'

Kijk goed naar dit schilderij. Wat stelt het voor? Past het bij de evangelielezing van vandaag?

Elly en Rikkert schreven een liedje over dat de dingen soms anders gaan dan je zou willen.

Wie is de sterkste?
Soms bepaalt een ander welke kant je op moet, en dat kan pijn doen.

Een mens moet soms 'zijn kruis dragen'. Op dit kruis schrijven of tekenen de kinderen wat zij moeilijk of vervelend vinden in hun leven.

Een emoticon geeft aan hoe je je voelt. Of wat je van iets vindt. Bij het kijken naar kunst kunnen ze bij het schilderij gelegd worden.

Meteen nadat Petrus namens de leerlingen plechtig verklaart in Jezus de lang verwachte Messias te herkennen, legt Jezus uit dat Hij een heel andere Messias zal blijken te zijn dan de joden tot dan toe dachten. Zijn weg zal via het lijden, via het kruis, gaan.