Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Vijfentwintigste zondag door het jaar A

Werken in de wijngaard

Bijbel

Hier vind je een navertelling van de evangelielezing van deze zondag.
De andere lezingen uit het Oude en/of Nieuwe Testament worden vermeld.
De verwerkingen zijn gebaseerd op het Evangelie.

Navertelling Matteüs 20,1-16a

De evangelielezing van vandaag is Matteüs 20,1-16a. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit bijvoorbeeld het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.

Werken voor eerlijk loon

Jezus vertelde aan zijn leerlingen het volgende verhaal:
‘Er was eens een man die een grote wijngaard bezat. Vroeg in de morgen ging deze man, de eigenaar, erop uit om mensen te vragen om op deze dag in zijn wijngaard te komen werken. Voor een dag werken in zijn wijngaard spreekt hij met deze mensen af hoeveel hij ze zou betalen. Ze waren er heel tevreden mee.
wijngaard
Er was heel veel te doen, dus later in de ochtend gaat de eigenaar nog een keer op weg om nieuwe mensen te zoeken voor het werken in zijn wijngaard. Hij ziet nog mensen op de markt staan, ze hebben nog geen werk. De man zegt: “Kom vandaag maar in mijn wijngaard werken. Ik zal jullie een eerlijk loon geven”. De mannen zijn blij en gaan ook aan het werk. Om twaalf uur gaat de man nog een keer op zoek naar mensen en om drie uur ‘s middags nog een keer. Weer stuurt hij de mannen die hij tegenkomt naar zijn wijngaard om daar te gaan werken.
Wanneer de dag bijna om is, gaat de man nog een keer op pad. Weer ziet hij mannen staan; ze zien er niet blij uit. Hij vraagt: “Waarom staan jullie hier, moeten jullie niet aan het werk?” De mannen antwoorden: “Niemand heeft ons vandaag werk gegeven.” Dan zegt de man: “Ga maar in mijn wijngaard werken”.

Als het avond is geworden, gaat de eigenaar van de wijngaard naar degene die iedereen voor hem gaat betalen. Hij zegt tegen hem: “Roep alle mensen die vandaag in mijn wijngaard hebben gewerkt bij elkaar om ze te betalen voor het werk. Je betaalt eerst de mensen die het laatst gekomen zijn. En als laatste betaal je de mensen, die vanmorgen vroeg als eerste begonnen zijn.” En zo gaat hij dat doen.
wijngaardwerkers3De mensen die aan het eind van de dag pas waren komen werken, krijgen als eerste hun loon: het loon voor één dag werken: één muntstuk. Zo krijgt iedereen na elkaar betaald. De mannen die de hele dag, van vroeg tot laat, gewerkt hebben zijn als laatste aan de beurt.
Zij denken: “Wij zullen wel meer krijgen.” Maar ook deze mensen krijgen het normale loon voor één dag werken: één muntstuk.
Ze gaan met het geld in hun hand naar de eigenaar van de wijngaard. Zij zeggen tegen de eigenaar: “Dit is niet eerlijk!” Die andere mensen hebben maar één uur gewerkt. Wij hebben de hele dag hard gewerkt in de brandende zon. En nu krijgen zij evenveel als wij!”
Dan zegt de eigenaar: “Beste mensen, ik behandel jullie niet oneerlijk. Wij hadden toch het normale loon afgesproken? Ga rustig naar huis met je verdiende geld. Ik wilde de mensen die het laatste kwamen, net zoveel geven als jullie. Het is toch mijn geld. Ik mag er mee doen wat ik wil. Waarom zijn jullie jaloers als ik andere mensen goed behandel?”
Ja, daar konden ze niet veel op zeggen.’

Jezus zei, toen Hij het verhaal verteld had: “Zo is het in de Nieuwe Wereld van God, zijn Koninkrijk. Iedereen die het laatst was zal dan voorop mogen lopen.”

Dit is het Woord van God
Kinderen: Wij danken God

Artikelen in dit thema Vijfentwintigste zondag door het jaar A