Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Zestiende zondag door het jaar A

Zorg voor het goede

Welkom op de website Kinderwoorddienst! Deze site wil u van dienst zijn met voor elke zondag verschillende onderdelen om een kinderwoorddienst mee op te bouwen.
Klik op de rubriek-knoppen of op de tegels onder de inleiding om de uitwerkingen te zien. Veel plezier!

koren en onkruid5In de samenleving kennen we mensen die het goed voor hebben met elkaar en de wereld, maar ook mensen die proberen haat en angst te zaaien. De ene wil de positieve dingen naar voren brengen, de andere de negatieve. Hoe gaan we daar mee om?
Ook kinderen zullen dit herkennen uit de gebeurtenissen die zij zien op televisie (bijvoorbeeld de dreiging van terreur, de opkomst van extreem rechtse politieke partijen).
Maar ook in hun eigen wereld van school en gezin strijden positieve en negatieve krachten soms met elkaar. Daar zouden ze misschien het liefst meteen iets aan doen. Maar wat dan? Jezus roept de leerlingen op hun oordeel nog even uit te stellen.
Vandaag denken we met de kinderen na over hoe je zorg draagt voor het goede en omgaat met het slechte, in de wereld om je heen, maar ook in jezelf.

Wat is er het mooist aan een bos veldbloemen? En wat doet dat onkruid ertussen?

De lezingen van deze zondag zijn:

Evangelielezing:
Matteüs 13,24-43 of 24-30
Eerste lezing OT:
Wijsheid 12,13+16-19
Tweede lezing NT: Romeinen 8,26-27

Soms doen we goede dingen, maar soms ook niet. We vragen zingend om zegen, en hulp om steeds het goede te kiezen.

Het onkruid staat symbool voor het kwade, het negatieve in de wereld en in mensen. Een eerste reactie is om het slechte meteen te willen laten stoppen of weg te halen, maar is dat ook het beste?

Van elk kind komt er een bloem met een goede eigenschap.
Ze vormen met elkaar de tuin van de Nieuwe Wereld van God.

Het leven is constant keuzes maken in grote en in kleine dingen. Kies jij het goede? En wat is dan het goede? Soms is iets niet goed of fout maar vind je gewoon het ene leuker dan het andere!

Een gelijkenis vertelt iets over de wijze waarop het Koninkrijk van de Hemel nabij komt, of hoe het er daar aan toe gaat.
In het Koninkrijk van de Hemel moeten tarwe en onkruid samen opgroeien.