Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

1e zondag van de Advent jaar B 2020

Hoe God met mensen omgaat

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

De mensen in het verhaal wonen in een ver vreemd land. Ze zijn daar niet zo gelukkig. Niet alleen hun eigen land is ver weg maar ook God voelt ver weg.
Ze zijn niet zo met hun godsdienst en God bezig.

Praat met de kinderen over 'God bij je voelen.' Hoe ervaren zij dat?
Helpt het als je in de kerk of kinderwoorddienst bent, als je de verhalen in de Bijbel leest of als je bidt om God bij je te voelen? Praat daar samen even over. Niet ieder kind zal dat hetzelfde ervaren. Vertel ook hoe het voor u is.

Maak de overgang naar de lezing. We lezen vandaag uit het boek van de profeet Jesaja.
Wie van de kinderen weet nog wat een profeet is? (een profeet is iemand die dicht bij God staat en weet wat God wil. Hij praat namens God en helpt mensen om te weten wat ze moeten doen.)

vader dochter beeldJesaja vraagt aan God 'U bent toch onze Vader?'
Welke eigenschappen horen er volgens de kinderen bij een vader? Laat ze denken aan hun eigen vader of opa. Heeft God die eigenschappen ook?

Een muurtje om je hart bouwen is een uitdrukking om iets te zeggen over hoe je God, gevoelens en indrukken niet binnenlaat. 

Doe met de kinderen een oefening om ze dit te laten ervaren. (Zie hiervoor de Extra’s)

Als de oefening ‘een muurtje om je hart’ is gedaan maakt u de overgang naar de verwerking. Samen met de kunstenaar gaan de kinderen aan de slag om met klei hun beeld van God te maken, terwijl ze zich laten inspireren door de lezing.

 

 

Artikelen in dit thema 1e zondag van de Advent jaar B 2020