Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

2e zondag van de veertigdagentijd jaar B 2021

Je geloof voeden

zondag 28 februari 2021

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Nodig:
- Een grote stapel kinderbijbels

kinderbijbels Jezus haalde zijn geestelijke voeding uit de Hebreeuwse Bijbel. De verhalen van en over Bijbelse figuren zoals de profeten steunden Jezus en maakten dat Hij groeide in zijn geloof.
Vraag aan de kinderen of het ze wel eens is opgevallen hoe vaak Jezus spreekt over mensen uit de Hebreeuwse bijbel? Helaas wordt dit vaak niet vermeld in de kinderbijbels die we lezen. Maar Jezus praat eigenlijk heel erg veel over de mensen uit de Schrift. Bijbelverhalen ondersteunden niet alleen het geloof van Jezus maar ook ons geloof wordt erdoor versterkt.

Vraag aan de kinderen of zij toevallig ook een verhaal kennen uit de bijbel dat hen helpt om te groeien? Sommige kinderen zullen direct een verhaal kunnen vertellen, andere kinderen vinden dit moeilijk. Deel daarom de kinderbijbels uit en laat ze op zoek gaan naar hun favoriete verhaal. Bespreek met de kinderen waarom ze juist dit verhaal zo mooi vinden. Waarschijnlijk komen er vooral simpele antwoorden, zoals dat ze David en reus Goliath mooi vinden omdat het zo spannend is. Bevestig dat u dat ook mooi vindt en probeer daarnaast aandacht te hebben voor de diepere betekenis. In het geval van David en Goliath kan u benadrukken dat God kiest voor de kleinste en zwakste mensen.

Zoals wij leren van de verhalen leerde Jezus ook uit de verhalen. Ze waren voor Hem en zijn voor ons een steun voor ons geloof.

3e zondag ongedierte onkruidViltbord
Pak de afbeelding van de wijnstok van vorige week erbij. We kunnen de afbeelding nu verder opbouwen met wat de wijnstok allemaal kan voeden: water, mest, wormpjes, koffiedrab. (NB laat de zon nog even weg, die komt later heel uitgebreid aan bod) Leg met de kinderen nieuwe stukjes vilt op de afbeelding die de groei van de wijnstok stimuleren. Je kan ook een stok naast de wijnstok zetten om hem te steunen bij het naar boven groeien. Laat ook de wijnstok zelf iets verder omhoog groeien. Neem deze afbeelding mee naar de kerk.

Ga na het gesprek met de kinderen een 'flesje pokon' maken, en doe de oefening met voedsel - Je bent wat je eet (zie Extra’s).

 

Artikelen in dit thema 2e zondag van de veertigdagentijd jaar B 2021