Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

4e zondag van de Advent jaar B 2023

Brieven van Boven

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Vraag de kinderen of zij zich kunnen voorstellen of hun vaders en moeders blij waren toen ze wisten dat ze in verwachting waren van hen?
Voor Maria was het wel heel anders dan voor hun eigen papa’s en mama’s. Zij had wel een vriend, (Jozef) maar dit kindje was niet van hem. Het kindje was van God. Dat was geen gemakkelijke opdracht. De mensen zouden haar een slechte vrouw vinden omdat ze een kindje kreeg voordat ze een man had. Dat mocht echt niet in de tijd van Maria. En toch zei Maria: “Ja, ik zal dit kindje dragen en zijn moeder zijn.”
Kennen de kinderen nog meer mensen die dingen durven die anderen niet zo gauw zouden doen?
Hebben ze zelf wel eens wat gedurfd om te doen wat niemand anders durfde?
Praat nog even door of het belangrijk is wie je vraagt om iets moeilijks te doen. Klasgenootjes, je ouders, je juf op school, je oma? Heb je bij de een meer moed dan bij de ander? En hoe zou het zijn als je een vraag van God zelf kreeg? Vraag de kinderen of ze denken dat dat ook nu nog zou kunnen.
Maria kreeg via Aartsengel Gabriël een vraag van God en ze zei gelukkig 'Ja'. Zo kon Jezus worden geboren.

Als er een kindje geboren wordt, dan ga je vaak op kraamvisite om naar het kindje te kijken. Dan neem je een cadeautje mee.
Welke cadeautjes zouden de kinderen aan baby Jezus willen geven? Verzamel de ideeën.
Kijk samen met de kinderen wat ze zouden kunnen gaan maken om op te sturen naar Maria. (Ideeën staan bij de Extra's)

Maak de overstap naar het maken van kraamcadeautjes die als pakketje weer in de mand worden gedaan en meegegeven worden met de postduif.

Artikelen in dit thema 4e zondag van de Advent jaar B 2023