Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

4e zondag van de veertigdagentijd jaar B 2021

Licht om te groeien

Bijbel

Hier vind je een navertelling van de evangelielezing van deze zondag.
De andere lezingen uit het Oude en/of Nieuwe Testament worden vermeld.
De verwerkingen zijn gebaseerd op het Evangelie.

Navertelling Johannes 3,14-21

De evangelielezing van vandaag is Johannes 3,14-21. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.

Mag ik wat vragen? 

Jezus is in Jeruzalem om het Paasfeest te vieren. Elke dag loopt Hij rond op straat. Buiten vertelt Hij aan wie het maar horen wil over God, zijn Vader. De mensen stellen hem veel vragen. Zo voeren ze hele gesprekken over het geloof, gewoon op straat.
Maar niet iedereen durft overdag met Jezus te praten. Sommigen zoeken Jezus liever op in de nacht. Als het donker is ziet niemand dat ze willen horen wat Jezus te vertellen heeft.

nicodemus2Eén van die mensen is Nikodemus. Hij is een geleerd mens. Hij weet veel van de Bijbel. Daarom is hij de leider over veel Joodse mensen. In het donker komt Nikodemus naar Jezus toe. Ze praten heel lang samen.

mozes koperen slang 2Jezus vertelt aan Nikodemus: "Je kent de bijbel goed, Nikodemus. Denk eens aan het verhaal over Mozes en de slang. Weet je nog, Mozes was in de woestijn met het volk van God. Het volk was ziek omdat ze niet naar God hadden geluisterd. Daarom moest Mozes een koperen slang op een stok in de lucht steken. Iedereen die omhoog keek naar de slang werd weer beter. Dat verhaal, Nikodemus, vertelt ook iets over mij. Ook ik, Jezus, de Mensenzoon, moet omhoog gestoken worden. Dan zal ieder mens die in Mij gelooft beter worden. Hij zal voor altijd leven bij God. Want God houdt van de mensen. Zelfs zoveel dat Hij Mij, zijn Zoon naar de mensen heeft gestuurd. De Zoon van God is niet gekomen om mensen te veroordelen. Hij komt ze redden. Het enige wat je hoeft te doen als je gered wil worden is geloven in de Zoon van God. Dan mag je voor altijd bij God zijn.”

En Jezus gaat nog verder: “Gods Zoon is het Licht voor de mensen. Helaas kiezen mensen soms liever voor het donker dan voor het licht. Ze doen slechte dingen in het donker en zijn bang voor het licht. Want in het licht kan je zien wat ze gedaan hebben. Maar als je een goed mens bent, wil je graag naar het licht. Dan kan iedereen zien dat jouw goede daden gedaan zijn uit liefde voor God."
Nikodemus heeft na dit lange gesprek in de nacht veel om over na te denken. Durft hij te kiezen voor Jezus, het licht voor de mensen? Hij weet het niet zomaar.

Dit is het Woord van God
Kinderen: Wij danken God

Artikelen in dit thema 4e zondag van de veertigdagentijd jaar B 2021