Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

De wijnstok groeit. Door water en voedsel komen er steeds meer takken. Straks kunnen ze vruchten dragen.

In de kerk
Wanneer de kinderen naar voren komen om naar de kinderwoorddienst te gaan, vraag de voorganger dan om het viltbord met de wijnstok mee te geven aan de kinderen naar hun eigen ruimte. 

In de eigen ruimte
In de eigen ruimte legt u een paars kleed neer (de liturgische kleur van de Veertigdagentijd).
Leg het viltbord met de afbeelding van de vorige (4e) zondag erbij. 
Zet de kaars erbij en steek hem aan, maak een kruisteken en bid het gebed of het Onze Vader.

Zing of lees het 40 dagenliedje (dit kan ook als uitzendliedje gebruikt worden als de kinderen de kerk verlaten). 

4e zonlicht de rank groeit verder naar het licht

De wijnstok staat stevig in de grond. Diepe wortels pompen water uit de aarde en langzaam groeien de takken en bladeren. Binnenkort beginnen de druiven te groeien. De druiven worden gemaakt van water, mineralen uit de grond en zonlicht. Daarom groeien de takken naar het zonlicht.

Dit gaan we als opwarmer naspelen met de kinderen:
- Eén kind speelt de stam. De benen zijn gespreid om stevig op de grond te staan want de stam mag niet van de plek af getrokken worden!
- Twee kinderen zitten op de grond en houden de benen/de stam vast. Dit zijn de wortels. De kinderen krijgen allebei een glas water om te drinken, want de plant heeft dorst.
- Twee kinderen spelen de eerste takken die groeien en pakken ieder een hand vast van het kind dat de stam speelt en gaan op zoek naar een schaaltje druiven dat ergens in de ruimte verstopt is.
opening kinderen houden handen vast- Ze mogen de stam echter niet meetrekken, die wordt stevig vastgehouden door de wortels (de kinderen mogen een beetje trekken en duwen). Daarom gaan ze groeien ‘naar het zonlicht’: de wortels pakken het glas water, nemen een slokje en twee volgende kinderen pakken een hand vast. Nu kunnen ze verder groeien en zoeken naar het schaaltje druiven.
- Herhaal dit een paar keer. De begeleider bepaalt op basis van het aantal kinderen hoe ver de plant kan groeien en waar het schaaltje druiven verstopt kan worden. Laat elke ronde de wortels een slokje water drinken en twee volgende twee kinderen de groeiende takken spelen totdat het schaaltje druiven gevonden is.

Door dit spel ontdekken de kinderen dat elk onderdeel van de plant belangrijk is, en dat door samen te werken de plant kan groeien, bloeien en vruchten dragen. De druifjes worden natuurlijk verdeeld en opgegeten als ze gevonden zijn!

Vertel dan het verhaal van deze zondag.