Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Adventsproject jaar B 2020, impressie

Hoe God met mensen omgaat

Opening

De kinderwoorddienst gaat beginnen. Hier is informatie te vinden over de aankleding van de ruimte, de beginopstelling en hoe de overgang gemaakt kan worden tussen de viering in de kerk en de samenkomst in de kinderwoorddienst. 

Dat kan een klein ritueel zijn, een symbool of een kijktafel die van te voren neergezet wordt. Het thema van de bijeenkomst zal hier al aangeduid worden.

Begin van het project

In deze adventsweken gaan we op weg met kunstenaars om na te denken over God. Elke week komt een kunstenaar de kinderen ophalen. Elke week wordt er door de kinderen in de kinderwoorddienstgewerkt met de Oud Testamentische lezing om te zien Hoe God met mensen omgaat. Iedere zondag in de Advent maken de kinderen, samen met de kunstenaar hun eigen 'beeld van God', dat in de kerk kan worden tentoongesteld.

In de kerk
• In de kerk voegt de kunstenaar zich bij de kinderen voordat ze naar de kinderwoorddienst vertrekken.
De kunstenaar op deze eerste advent is een beeldhouwer.

De begeleider van de kinderwoorddienst kan zich naar eigen inzicht kan verkleden.
TIP: maak het niet te ingewikkeld: een overal en/of een beitel in de hand is al voldoende om een typering te geven. 

• Voordat de kinderen vertrekken wordt een lied gezongen. Het lied is speciaal voor het project geschreven en wordt gezongen op de wijs van 'Hoort hoe God met mensen omgaat'. U vindt het lied bij de Extra's.

Wanneer een gezamenlijke start in de kerk niet mogelijk is, zing het lied dan bij de opening in de eigen kinderwoorddienstruimte.

In de eigen ruimte
Neem met de kinderen plaats in een kring. Leg de Adventskrans in het midden op een paars kleed. Hoe u die zelf kunt maken leest u bij de Extra's.
Leg een Bijbel op het paarse kleed (als het kan een oude Bijbel).

Laat één van de kinderen de eerste kaars aansteken, of steek hem zelf aan. Zing het adventsliedje 'Een groen krans, vier kaarsen' dat u vindt bij de Extra's. Het kan gezongen worden als stapelliedje, of elke zondag een refrein en één coupletje. 

Optie: Het gebed kan nu gebeden worden of het kan bewaard worden voor het slot van de kinderwoorddienst in de eigen ruimte of in de kerk wanneer hun kinderen de kunstwerken laten zien en vertellen wat ze gedaan hebben.

De kunstenaar
Nu neemt de kunstenaar het woord. 

Beste kinderen, 
ik ben kunstenaar. Beeldhouwer zoals jullie misschien al vermoeden.
Ik zoek altijd iets wat me kan inspireren om mijn kunstwerken te maken.
Nu heb ik deze (oude) Bijbel (pakt de Bijbel van het paarse kleed) al jaren in de kast staan. Hij is van mijn oma geweest. Een tijdje geleden dacht ik, laat ik er eens in gaan lezen. Meestal lees ik de verhalen over Jezus in het Nieuwe Testament want daar ben ik dol op. Maar nu dacht ik, ik probeer eens wat van de profeet Jesaja!
Nou, dat was best lastige kost, hoor!
Maar gelukkig kon een vriend van mij het wat eenvoudiger vertellen.
Luister maar:

Lees de navertelling.

Na de navertelling neemt de beeldhouwer weer het woord.

Weet je, die tekst inspireerde mij. Ik zag voor me hoe God er altijd is voor mensen.
Ook al sluiten wij soms ons hart voor God en bouwen we er een muurtje omheen, toch wil God ons weer een kans geven. Oprecht spijt maakt dat God ons vergeeft. Net als een vader zijn kind zal vergeven. God is onze Vader en Hij ziet ons als zijn kinderen. Hij heeft ons gemaakt naar zijn beeld.
En ja… toen wist ik het!
Ik had opeens wel drie ideeën voor een kunstwerk.
Ik had het idee om een hart te maken met een muurtje eromheen. Maar de muur is een stukje open of ik kan er een deur in maken, zodat ik God altijd binnen kan laten.
Of ik kan een vader maken met een kind.
Of ik maak gewoon een groot hart, als teken dat God een groot hart heeft en ons vergeeft.

Het was te veel om te maken in die korte tijd.
Daarom heb ik een vraag: willen jullie mij helpen?

Maar misschien moeten we er eerst even nog over verder praten. Want ik draaf nu wel meteen erg door! En ik ben juist ook benieuwd naar jullie ideeën bij deze vertelling.

Start nu het gesprek met de kinderen. U vindt dat onder de gelijknamige knop.

  

Artikelen in dit thema Adventsproject jaar B 2020, impressie