Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

3e zondag van de Advent jaar C

Op weg naar het Koninkrijk

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Wij zijn onderweg naar Kerstmis. Het is een weg die je niet alleen hoeft te gaan. Johannes vertelt de mensen hoe zij moeten leven. Hij werd door God geroepen om het Goede Nieuws van God te gaan vertellen aan de mensen. Hij vertelt aan iedereen wat ze moeten doen.

Wat is de boodschap van Johannes die de kinderen net gehoord hebben? Kunnen de kinderen daar een woord uithalen dat Johannes echt belangrijk vond?
Help ze zonodig op weg door Johannes' woorden tegen de tollenaars en de soldaten te herhalen. Johannes is voor eerlijkheid en delen.

Johannes roept de mensen op om te delen. Bij delen gaat het erom in beweging te komen. Bij delen draait het om actie. Zonder actie kan je niet delen.
Of het nu het delen van een foto op sociale media of het weggeven van je speelgoed is. Je moet iets gaan doen. Iedereen kan zijn steentje bijdragen; delen doe je samen. Vraag aan de kinderen: Wat deel jij?

2 advent kleurBespreek met de kinderen hoe er gedeeld wordt bij hen thuis en op school. Wat delen zij met vriendjes en vriendinnetjes? Wat delen ze thuis met elkaar? Wat deel je met mensen die je niet zo goed kent?
Het gaat niet alleen om materiƫle zaken te delen maar ook om het doorvertellen van het Goede Nieuws.
Zo kun je het Goede Nieuws delen, zoals mensen ook berichtjes op Facebook of Instagram delen.

Wij gaan vandaag door te delen de weg weer een stukje verder vrij maken voor Jezus. We doen dat met de T-shirts. (Kijk hiervoor bij de Extra's)
Ieder kind maakt 2 T-shirtjes. De kinderen knippen deze uit en versieren deze zo mooi mogelijk. Als de kinderen klaar zijn met versieren dan krijgen ze de keuze: ze mogen maar 1 T-shirt meenemen als ze de trap verder op willen gaan. Welk T-shirt moet mee naar de hemel, en welke geven ze weg aan een ander? Deze T-shirts kunnen uitgedeeld worden in de kerk.
Laat de kinderen eerst kiezen en vraag ze dan waarom ze die hebben gekozen. Vraag aan de kinderen door: Was dit het mooiste T-shirt? Zou het de bedoeling zijn dat je zo mooi mogelijk naar het Koninkrijk van Dod gaat? Om moet je juist eigenlijk de mooiste weggeven?

De weg naar het Koninkrijk van God is een weg die je gaat waar je wel iets voor moet doen. We moeten ervoor in actie komen.

adventstrap 3Johannes de Doper wijst dus weer de weg naar het Koninkrijk. We moeten die weg zelf nog gaan. Vandaag heeft hij ons geholpen om de derde traptrede vrij te maken. Zo kunnen wij zelf, net als de bergbeklimmer die weg lopen.

Vorige week zat er nog prikkeldraad om de traptrede en dat is nu weg; nu is het mooi paars, de kleur van de Advent. Daar komen nu de T-shirtjes op te hangen, die wij gemaakt en gedeeld hebben. (let op, de T-shirtjes op het voorbeeld zijn nog niet versierd)
 

 

 

Artikelen in dit thema 3e zondag van de Advent jaar C