Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

4e zondag van de Advent jaar C 2018

Op weg naar het Koninkrijk

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Wij zijn onderweg naar Kerstmis. Het is een weg die je niet alleen hoeft te gaan, er zijn mensen die ons voorgingen. Zoals Maria, de moeder van het kindje Jezus dat met Kerstmis geboren zal worden. Maria kreeg een bijzonder boodschap van de engel Gabriƫl. Zij twijfelde niet, maar accepteerde wat God voor haar bedacht had, dat zij de moeder van Jezus zou worden. Maria zoekt Elisabeth op, om daar samen met haar over te praten.

Bespreek met de kinderen de volgende vragen.

maria en elisabet taizeWaarom gaat Maria op bezoek bij Elisabet, denken de kinderen? Zou Maria geweten hebben dat Elisabet ook in verwachting was? Naar wie zouden zij zelf toe gaan als ze iets leuks te vertellen hadden?
En naar wie gaan ze als ze verdrietig zijn? Of wanneer ze heel boos zijn? Zijn dat verschillen de mensen, of altijd dezelfde?
Zijn er ook dingen die je niet zo gemakkelijk aan iemand vertelt? Zijn dat leuke of minder leuke dingen? Of zijn dat andere dingen? (Te denken valt aan dingen waar je bang voor bent, of dingen waar je tegenop ziet. Leg de kinderen niets in de mond, maar wacht of zij met voorbeelden komen.) Wat gebeurt daar dan mee? Waarom vertel je iets wel, en waarom iets anders juist niet?
Als je het niet aan mensen wilt vertellen, vertel je het dan wel aan God? Waarom wel, of juist niet?

Praat met de kinderen door over het Goede Nieuws dat Maria kwam brengen. Maria wilde het Goede Nieuws delen, ze wilde het niet voor zichzelf houden.
Vraag aan de kinderen: Wat wil jij graag delen? Wat is voor jou goed nieuws?

De weg naar het Koninkrijk van God is een weg die je gaat omdat je weet van het Goede Nieuws. Dat nieuws heeft Maria ons verteld. 

adventstrap 4Maria wijst dus weer de weg naar het Koninkrijk. We moeten die weg zelf nog gaan. Vandaag heeft zij ons met haar Goede Nieuws geholpen om de vierde traptrede vrij te maken. Zo kunnen wij zelf, net als de bergbeklimmer die weg lopen.

Vorige week zat er nog prikkeldraad om de traptrede en dat is nu weg; nu is het mooi paars, de kleur van de Advent. Daar komen nu de slinger van rompertjes op te hangen, die wij gemaakt hebben. (let op, de rompertjes op het voorbeeld zijn nog niet versierd)
 

 

 

Artikelen in dit thema 4e zondag van de Advent jaar C 2018