Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

1e zondag van de Advent jaar A 2022

Let op!  en  Kleine Uil wordt wijs: Johannes 'Je verheugen'

zondag 27 november 2022

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

let opPak de wegwijzer Let op! er weer bij.
Waar moesten de kinderen aan denken bij ‘Let op’? Komen die dingen ook terug in het verhaal?

Als een juf/meester/trainer/ouder/.... ‘Let op!’ zegt dan vertelt hij of zij je vaak waar je op moet letten. Gebruik wat voorbeelden van de kinderen waar ze op moeten letten. En ontdek samen met kinderen waarom ze op die momenten moeten opletten.
Bijvoorbeeld, een moeder heeft gezegd dat haar zoon op moet letten met warme thee. Dat is duidelijk, maar waarom moet je opletten bij de warme thee? Moet je opletten met warme thee omdat die rookwolkjes zo’n grappige vorm aan nemen, omdat de kleur zo mooi is, of omdat je moeder niet wil dat je je aan thee brandt?
Bespreek zo een aantal voorbeelden en leg de kinderen uit dat ‘Let op!’ vaak gezegd wordt omdat mensen het beste voor jou willen. Jezus wil ook het beste voor jou, Hij wil alle mensen uitnodigen in een mooie wereld.
Kijk nu samen naar de zelfde voorbeelden en vraag de kinderen wanneer ze dan moeten opletten.
Bijvoorbeeld, moet je op de thee letten wanneer je hem drinkt? Maar ook wanneer jouw moeder binnen thee drinkt terwijl jij buiten aan het spelen bent?
Leg uit dat Jezus nu iets heel erg moeilijks vraagt. Hij wil dat iedereen altijd oplet. Dat je er altijd op let dat je niemand pijn doet, dat je altijd deelt en goed bent voor alle mensen.
Elke dag moet je opletten dat je het goede doet, en dat is heel moeilijk.

Op de weg die wij gaan maken staan wegwijzers die de goede kant op wijzen, die je vertellen wat je moet doen, maar in het echte leven is het niet altijd even duidelijk wanneer je het goed doet. Vaak helpt het als je met andere mensen praat, elke dag bij je zelf na gaat wat je goed of fout hebt gedaan, een gebedje voor het slapen gaat bidt of in de kerk goed naar de verhalen luistert. Maar het blijft altijd moeilijk, en sommige volwassen lukt het ook niet. Maar als jij goed je best doet dan zal je op de goede weg blijven. Als jij je best niet meer wilt doen dan ga je de verkeerde kant op. Wees niet bang, Jezus zegt tegen jou dat je op moet letten, Hij wil dus graag dat je op de goede weg blijft, Hij zal je dus altijd helpen.

advent 2 vuurVertel over de weg in de kerk. Het is de weg naar de Nieuwe Wereld. Maar je kan ook de andere kant opgaan. Dan gaat alles kapot. Alles kapot is moeilijk te verbeelden. Daarom laten we dat in ons geloof zien door een groot vuur te tonen. Een groot vuur maakt alles kapot. De verkeerde kant op is op weg naar het grote vuur. We willen dat graag laten zien bij onze weg. De goede kant op is naar Jezus.
We gaan het grote vuur maken. We gaan ook laten zien dat veel mensen op weg willen naar de Nieuwe Wereld, maar niet iedereen. Er gaan ook mensen de verkeerde kant op. En dat kan je niet altijd aan de buitenkant zien. Daarom zegt Jezus ook: de ene politieagent mag bij God blijven, de andere wordt weggestuurd.
Kleur met de kinderen poppetjes en het vuur in, zet ze op hun standaardje en neem ze mee naar de kerk om ze op de goede plaats op onze weg te zetten.

Artikelen in dit thema 1e zondag van de Advent jaar A 2022