Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Pasen jaar A 2020

Feest! Psalm 118

Opening

De kinderwoorddienst gaat beginnen. Hier is informatie te vinden over de aankleding van de ruimte, de beginopstelling en hoe de overgang gemaakt kan worden tussen de viering in de kerk en de samenkomst in de kinderwoorddienst. 

Dat kan een klein ritueel zijn, een symbool of een kijktafel die van te voren neergezet wordt. Het thema van de bijeenkomst zal hier al aangeduid worden.

Een gast in ons midden: de Psalmendichter

In de kerk
In de kerk wacht een gast de kinderen op. Het is een Psalmendichter die zich plechtig voorstelt:
 
"Beste jongens, meisjes, dames en heren.
Zijn jullie ook zo blij? Ik ben zo gelukkig. Ik heb het lentegevoel helemaal in mijn hoofd, in mijn hart en in mijn benen. Buiten zie ik hoe de blaadjes weer aan de bomen komen en de tuinen steeds groener worden. Hier in de kerk hoor ik dat Jezus is opgestaan uit de dood. Ik kan wel dansen van plezier omdat ik geloof in het nieuwe leven. Ik zie het om me heen gebeuren. Daarom wil ik graag feest met jullie vieren, Pasen. Een goed feestje wil ik nooit missen. Trouwens, ik denk dat ik jullie feestje nog wel iets extra kan opvrolijken. Want bij een feestje hoort een feestlied. En een feestlied dichten kan je mij wel toevertrouwen
Gaan jullie mee?" 

Zing voor of bij het vertrek van de kinderen naar hun kinderwoorddienst het liedje Ga je mee, dat u vindt bij de Extra's. 

(Voor de aankleding en attibuten van de Psalmendichter kijkt u bij de Extra's.)

Elke zondag downloadt u de Psalm van de dag (vandaag Psalm 118) bij het kopje Extra's.

In eigen ruimte
Nodig:
• Mandje
• Witte doek
• Kaars
• 40 steentjes

In de eigen ruimte aangekomen neemt de Psalmendichter samen met de kinderen plaats in een kring. Heet de kinderen welkom op deze Paasmorgen. Heet de Psalmendichter ook welkom. De kinderen kunnen zich aan hem voorstellen. 

Haal uit een mandje een witte doek en een kaars. Leg de doek op de grond of op een tafel. Zet de kaars erop. Zet de stenen erbij.  
Vertel dat vandaag de paastijd is begonnen. Het is feest in de kerk. Daarom is de liturgische kleur wit.  
Steek de kaars aan en maak het kruisteken. Bid het openingsgebed.

Vraag de Psalmendichter of hij het verhaal kent van Jezus die is opgestaan. Vanwege die gebeurtenis vieren wij vandaag feest. Lees dan het Evangelie van Pasen, dat u vindt bij het kopje Bijbel.

Vraag daarna of de Psalmendichter zijn vrolijke gedicht samen met de kinderen wil zingen! 

De tekst van dit Psamenliedje vindt u bij de Extra's onder de titel Mooie dag!
Indien er een beamer beschikbaar is kunt u er ook voor kiezen de tekst via de beamer te projecteren. Deel anders het lied uit om mee te zingen.

"Jullie weten dat ik elke Psalm die ik schrijf een nummer geef toch?  En dat ik ze allemaal in mijn Psalmenboek plak. Deze heeft nummer 118 gekregen.

Lees dan met oudere kinderen eventueel ook de psalm uit de navertelling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artikelen in dit thema Pasen jaar A 2020