Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

1e zondag van de Veertigdagentijd jaar B 2021

Jezus is goed geworteld

Opening

De kinderwoorddienst gaat beginnen. Hier is informatie te vinden over de aankleding van de ruimte, de beginopstelling en hoe de overgang gemaakt kan worden tussen de viering in de kerk en de samenkomst in de kinderwoorddienst. 

Dat kan een klein ritueel zijn, een symbool of een kijktafel die van te voren neergezet wordt. Het thema van de bijeenkomst zal hier al aangeduid worden.

Goed geworteld

In de kerk
Wanneer de kinderen naar voren komen om naar de kinderwoorddienst te gaan, vraag de voorganger dan of hij of zij jullie een kamerplant, waarvan je de wortels goed kunt zien, mee wil geven naar de kinderwoorddienst. Neem ook een kaars mee vanuit de kerk.

In de eigen ruimte
In de eigen ruimte legt u een paars kleed neer (de liturgische kleur van de Veertigdagentijd). Zet de plant en de kaars erop en steek hem aan, maak een kruisteken en bid het gebed of het Onze Vader.

Zing of lees het 40 dagentijdliedje over Jezus die zegt: Ik ben de wijnstok (Dit kan ook als uitzendliedje gebruikt worden als de kinderen de kerk verlaten.) U vindt het bij de Extra's.

Opening
Doe met de kinderen een oefening om ze te helpen aarden (zie de Extra’s)
Bid dan het gebed.
Vervolgens pakt u de plant op en bekijkt u hem samen met de kinderen. Besteed bijzonder aandacht aan de wortels. Uit een zaadje groeit altijd eerst een wortel, voordat het plantje zich ontwikkelt. Waarom eigenlijk? Waar zijn die wortels voor nodig? (houvast in de grond, voedsel opnemen, water opnemen, basis van de plant)
Hebben mensen ook wortels? Niet letterlijk natuurlijk, maar we spreken wel over de wortels die mensen hebben en dan bedoelen we hun afkomst en hun bagage: wat hebben ze meegekregen in hun opvoeding, als talenten, uit hun omgeving.

Vertel dan het verhaal van deze zondag.

Artikelen in dit thema 1e zondag van de Veertigdagentijd jaar B 2021