Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

1e zondag van de Veertigdagentijd jaar B 2021

Jezus is goed geworteld

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Nodig:
- Een bak droge aarde
- Briefjes met daarop de wortels van Jezus. (Nazaret, Maria, Jozef, timmerman, God, Heilige Schrift, doop, Johannes, de Romeinen ) Deze zijn in de bak met aarde gestoken en steken er net een stukje bovenuit.

- Tip: Wanneer er geen droge aarde voorhanden is, doe de briefjes dan in plastic zakjes of vouw ze in in wc-rolletjes.

U gaat vandaag met de kinderen in gesprek met de wortels van Jezus, de basis waarmee Jezus aan het openbare leven begon. Zijn rugzak zouden we tegenwoordig ook graag zeggen.
Leg aan de kinderen uit dat iedereen een basis heeft waarmee hij of zij aan het leven begint. Voor ons is dat onze scholing, ouders, broers en zussen, de sport waar we op zitten en ook de kerk. Iedereen krijg een andere basis mee. Jezus had een sterke basis nodig om de verleidingen van de duivel aan te kunnen.

Plaats een bak aarde in het midden van de tafel en laat de kinderen er een voor een papiertje uithalen en voorlezen. Bespreek met de kinderen wat er op de briefjes staat.

Bijvoorbeeld:
Nazaret: Jezus kwam uit Nararet, daar is Hij opgegroeid. Is het belangrijk waar je opgroeit? Of je een stadskind bent of groot wordt op een boerderij? Nazaret ligt in Galilea. Door de mensen in Judea en vooral in Jeruzalem werd op mensen uit Galilea neergekeken. Ze waren maar simpele vissers…

Timmerman: Het beroep van je vader maakt verschil. Ook voor Jezus. Denk maar aan het verhaal van de ontvangst van Jezus in de synagoge in Nazaret. De aanwezigen worden daar boos op Hem als Hij de Schrift uitlegt op een manier die hen niet aanstaat. Jezus is immers ‘slechts’ de zoon van een simpele timmerman.

God: Jezus werd gelovig opgevoed. De kinderen in de kinderwoorddienst krijgen ook verhalen over God mee. Welk verschil maakt dat voor hen? Ook Jezus ging als kind al mee naar de tempel. Zijn geloof moet toen al belangrijk voor Hem geweest zijn, want zijn moeder raakte Hem daar kwijt om dat Hij zo druk was met discussiëren.

Zo gaat u elke keer het gesprek aan met de kinderen over de wortels van Jezus. U kunt hierin het gesprek dicht bij de kinderen houden door elke keer een koppeling te maken naar hun eigen leven, u kunt er ook voor kiezen juist wat dieper op de jeugd van Jezus in te gaan. Realiseer u wel dat we daar eigenlijk maar heel weinig over weten.

3e zondag ongedierte onkruidViltbord
Pak op het einde van de kinderwoorddienst het viltbord of de fleecedeken. Leg uit dat Jezus zichzelf soms beschreef als een wijnstok. Een wijnstok groeit in de grond (misschien weten de kinderen waar en hoe) heeft wortels, een stam, ranken en krijgt uiteindelijk lekkere druiven.
Leg met de kinderen bruin vilt neer als grond over de volle breedte van de afbeelding. Leg vervolgens stukjes vilt neer die als wortels zijn geknipt op deze grondlaag. Laat de stam van de wijnstok een heel klein stukje zichtbaar zijn boven de grond. Neem deze afbeelding mee naar de kerk.

Ga na het gesprek met de kinderen de mindmap maken, en doe de oefening om te wortelen (zie Extra’s).

 

Artikelen in dit thema 1e zondag van de Veertigdagentijd jaar B 2021