Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

2e zondag van de veertigdagentijd jaar B 2021

Je geloof voeden

zondag 28 februari 2021

Extra's

Hier zijn meerdere onderdelen te vinden om de kinderwoorddienst een creatief - of speels accent te geven.
Dit kunnen liedjes en gedichtjes zijn, een knutsel of een kleurplaat, een filmpje of een spel. Deze onderdelen zijn altijd te gebruiken in combinatie met de verwerking.

Je bent wat je eet

Nodig:
- Verschillende soorten eten, bijvoorbeeld een tomaat, ui, boterham, koekje, chips, banaan, rijst, aardappel en soep
- Een ongewijde hostie

Leg al het eten op tafel en vraag aan de kinderen of ze wel een gehoord hebben van het gezegde: ‘Je bent wat je eet.’ Voeding is heel erg belangrijk voor een mens; wanneer je goed eet word je gezonder en sterker. Eet je minder goed, dan ben je sneller ziek of zit je minder lekker in je vel.

je bent wat je eet Wanneer we het spreekwoord letterlijk nemen, dan zouden we van het eten van een tomaat een groot rond hoofd krijgen. Dat gebeurt niet. De tomaat is goed voor je en je gaat je beter voelen als je die regelmatig eet. Bespreek met de kinderen alle verschillende etenswaren op tafel. Wat doet chips met je, wat doen bananen voor je?

Bewaar de hostie voor het laatst. Vraag of de kinderen weten wat het is. Zo niet leg dan uit dat het nu ongedesemd brood is (dat is brood waar geen gist in zit, daarom is het zo plat) maar dat het, als we het gebruiken in een eucharistieviering, het Lichaam van Jezus wordt.

Bespreek met de kinderen wat je zou kunnen worden als je het Lichaam van Jezus eet.

Let op, hier moet een denkstap worden gemaakt. Je wordt geen tomaat als je een tomaat eet. We worden echter wel het Lichaam van Christus als we een heilige hostie eten. Het brood van Jezus delen kan ons veranderen. Het is voedsel voor ons geloof.

 

Artikelen in dit thema 2e zondag van de veertigdagentijd jaar B 2021