Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

4e zondag van de Advent jaar C 2018

Op weg naar het Koninkrijk

Opening

De kinderwoorddienst gaat beginnen. Hier is informatie te vinden over de aankleding van de ruimte, de beginopstelling en hoe de overgang gemaakt kan worden tussen de viering in de kerk en de samenkomst in de kinderwoorddienst. 

Dat kan een klein ritueel zijn, een symbool of een kijktafel die van te voren neergezet wordt. Het thema van de bijeenkomst zal hier al aangeduid worden.

Op weg naar het Koninkrijk

Vooraf, dat wil zeggen voordat de viering in de kerk begint, knipt u het (nep)prikkeldraad los van de vierde trede. Deze trede komt nu vrij. U bekleedt de trede en de staanders van de trap rond deze trede met paars crêpepapier.

bergbeklimmerIn de kerk komt de bergbeklimmer binnen. Met een rugzak op zijn rug. In de rugzak zitten de knutselspullen voor vandaag.

Zijn tekst voor deze zondag is:
"Dag mensen in de kerk, ik ben een bergbeklimmer, op weg naar het Koninkrijk. Ik probeer al een tijdje omhoog te klimmen, dit is nog steeds niet gemakkelijk. Zoals jullie kunnen zien is de weg nog steeds versperd met prikkeldraad. Vandaag kwam ik gelukkig iemand tegen die mij wel een stap vooruit heeft geholpen. Maria is haar naam. Ze was trouwens niet alleen! (U haalt de 4e voetstap tevoorschijn uit uw rugzak.)
Zij vertelde mij over het Koninkrijk van God dat ik boven zal aantreffen. Ik weet niet of het mij ooit zal lukken om boven te komen. Maar willen jullie mij helpen iedereen te vertellen over het Koninkrijk van God? Laten we aan het werk gaan! (Haal dan het rompertje uit uw rugzak en vraag aan de kinderen of zijn vinden dat de bergbeklimmer daar iets aan heeft. Het is toch meer voor een baby. Neem de kinderen mee om uit te vinden voor welk kind het dan zou kunnen zijn.)

In de kinderwoorddienstruimte legt u de voetstap bij binnenkomst op de grond en vraagt u alle kinderen even in stilte met één voet op deze voetstap te gaan staan. Neem dan met de kinderen plaats in een kring. Legt de spullen van de bergbeklimmer en de voetstap naast de adventskaars. Steek de 1e, 2e, 3e en 4e adventskaars aan. Het adventsgedichtje ‘Vier kaarsen’ kan als stapeltekst voorgelezen worden of iedere week als los couplet.

U bekijkt daarna samen met de kinderen wat de bergbeklimmer heeft meegenomen.
Word even stil en spreek het openingsgebed uit. Daarna leest u de evangelielezing of de navertelling.

adventstrap 4 

Bij terugkomst in de kerk neemt u de voetstap en de geknutselde materialen mee naar de kerk. U versiert er de vierde traptrede mee.

 

Artikelen in dit thema 4e zondag van de Advent jaar C 2018