Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Hemelvaart jaar C

Vaarwel en tot ziens!

donderdag 26 mei 2022

Achtergrond

Hier is informatie te vinden over de context van de lezing of de plaats en tijd in het kerkelijk jaar. Ook kan hier informatie over feesten, personen, gedenkdagen en gebruiken gevonden worden. 

Die opgestegen is ten hemel...

Het einde van het Evangelie van Lucas is het verhaal over Jezus' hemelvaart en het begin van de Handelingen van de Apostelen. Men neemt aan dat de Handelingen der Apostelen ook door Lucas is geschreven.  Hemelvaart.

We vieren op Hemelvaartsdag dat Jezus Christus, die God en Mens is, weer terug gaat naar God de Vader. Maar Hij laat ons niet alleen achter. Hij belooft een helper, de heilige Geest, die ons zal helpen zijn werk op aarde voort te zetten. Deze helper komt met Pinksteren. 

Geloofsbelijdenis
hemelvaart 1In de apostolische geloofsbelijdenis zeggen we “Ik geloof in Jezus Christus…. Die opgestegen is ten hemel en zit aan de rechterhand van God de Almachtige Vader.
De rechterhand van God wordt gezien als de verlossende en bevrijdende macht die Jezus heeft voor ons mensen. Door Jezus heeft God zijn goedheid en heil op de aarde gebracht.

Wolk
De wolk is in de Bijbel een teken van de aanwezigheid van God. Ook in Lucas 9,28-36 bij de verheerlijking op de berg, speelt een wolk een belangrijke rol. Jezus die in een wolk verdwijnt geeft opnieuw aan dat Jezus daar is waar God is.

 

Artikelen in dit thema Hemelvaart jaar C