Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

1e zondag van de Veertigdagentijd jaar A 2020

Beslissingen - Psalm 51

zondag 1 maart 2020

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

De Psalmendichter heeft de kinderen verteld over een geheim dat hij bij zich droeg en dat hij aan niemand durfde te vertellen. Het was te erg voor woorden. 
Vraag de kinderen of zij dat gevoel kennen? Schamen zij zich wel eens voor iets wat ze gedaan hebben? Laat de kinderen vertellen over hun gevoelens daarbij. 
Vraag ook naar wie ze het liefste gaan om over hun gevoelens te praten. 

De Psalmendichter besluit om zijn geheim en zijn spijt tegen God te vertellen. Hij vertrouwt op God. Want God luistert altijd en God vergeeft je als je spijt hebt. 
De Psalmendichter schrijft een gedichtenlied. Een lied als een gebed. Een gebed waarin hij vertelt dat hij spijt heeft. 
Vertellen de kinderen weleens dingen aan God? Is praten met God moeilijk of juist gemakkelijk?  Als de kinderen iets aan God vertellen hoe doen zij dat dan? Mag je er op vertrouwen dat God je vergeeft? Hoe kan je nu weten of voelen dat God je heeft vergeven? 

pslamendichter ps 51De Psalmendichter besluit te gaan schrijven. 
Misschien zijn er kinderen die ook wel eens dingen opschrijven, bijvoorbeeld in een dagboek. Of zijn er kinderen die een verhaal schrijven of een gedicht? Zou je ook een tekening kunnen maken om iets te verwerken van wat je hebt meegemaakt? Zou dat ook kunnen helpen? 

Vertel na het gesprek waarin u de ideeen van de kinderen gehoord hebt dat ze een boekje gaan maken om in te schrijven of te tekenen wat ze maar kwijt willen. Net zoals de Psalmdichter een boekje maakte met wat hij aan God wilde zeggen of vragen. Ze mogen dit boekje mee naar huis nemen. Zie verder bij de Extra's.

 

  

Artikelen in dit thema 1e zondag van de Veertigdagentijd jaar A 2020