Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

In de kerk is een dagdromende gast. Hij komt de kinderen halen voor de kinder-woorddienst.

In de kerk
In de kerk wacht een gast de kinderen op. Het is een Psalmendichter die zich plechtig voorstelt:
 
"Beste jongens, meisjes, dames en heren. Hier ben ik weer! Jullie Psalmendichter. Ook vandaag ga ik jullie weer verrassen met een gedichtenlied dat ik maakte nadat ik een hele fijne dagdroom had gehad. Een droom over een plek, zo mooi, zo veilig en zo vredig! Ik wilde eigenlijk helemaal niet meer wakker worden! 

De mensen in de kerk zijn nu ook vast nieuwsgierig.
Nou misschien komen we nog wel even terug om er iets van te laten zien.
Maar eerst gaan we zelf lekker dagdromen.... Gaan jullie mee?"

Zing voor of bij het vertrek van de kinderen naar hun kinderwoorddienst het liedje Ga je mee, dat u vindt bij de Extra's.  

(Voor de aankleding en attibuten van de Psalmendichter kijkt u bij de Extra's.)

Elke zondag downloadt u de Psalm van de dag (vandaag Psalm 23) bij het kopje Extra's.

In eigen ruimte
Nodig:
• Mandje
• Paarse doek
• Kaars
• 40 steentjes

In de eigen ruimte aangekomen neemt de Psalmendichter samen met de kinderen plaats in een kring. Heet de kinderen welkom op deze vierde zondag van de Veertigdagentijd. Heet de Psalmendichter ook welkom. De kinderen kunnen zich aan hem voorstellen. 

Haal uit een mandje een paarse doek en een kaars. Leg de doek op de grond of op een tafel. Zet de kaars erop.  
Vertel dat op Aswoensdag (22 dagen geleden) de Veertigdagentijd is begonnen. Dit is een tijd van voorbereiding en verwachting. In kerk is daarom de liturgische kleur paars. 
Pak 22 steentjes uit het mandje en leg deze bij de kaars.  
Steek de kaars aan en maak het kruisteken. Bid het openingsgebed.

Vraag de kinderen of ze allemaal de Psalmendichter al kennen? Hij is nu voor de vierde week in de kinderwoorddienst om zijn gedichtenliederen met ons te zingen. 
Wat een prachtige gedichtenliederen maakt hij toch! 
In de kerk had hij het over een dagdroom die zo mooi was, dat hij niet wakker wilde worden. Daar willen we meer van weten!

De Psalmendichter zegt daarop: "Ja, ja… ik snap dat je meer wilt weten van die droom. 
Het was ook wel een hele bijzondere ervaring hoor! Ik droomde namelijk niet ’s nachts in mijn bed. Maar gewoon overdag!
Ik was die ochtend gaan wandelen door het bos en langs weilanden met schapen en koeien. Na twee uurtjes lopen werd ik een beetje moe en hongerig. Gelukkig zag ik een bankje bij een beekje onder een boom. Daar heb ik de boterhammetjes die ik had meegenomen lekker op gegeten. Ik voelde me zo tevreden en blij. Het zonnetje scheen en ik ben in slaap gedommeld. En toen kreeg ik die droom. Het leek allemaal wel op de plek waar ik had gewandeld, maar toch was het nog mooier! Het was er zo vredig. Ik kon het gewoon niet uitleggen. Toen ik verder liep kwam er weer een gedichtenliedje, een Psalm, in mijn hoofd… Ik heb weer een bankje gezocht en ben meteen alles op gaan schrijven. Luister en zing maar mee.
"

De tekst van dit Psamenliedje vindt u bij de Extra's onder de titel Stel je voor....
Indien er een beamer beschikbaar is kunt u er ook voor kiezen de tekst via de beamer te projecteren. Deel anders het lied uit om mee te zingen.

"Jullie weten dat ik elke Psalm die ik schrijf een nummer geef toch?  En dat ik ze allemaal in mijn Psalmenboek plak. Dit pareltje heeft nummer 23 gekregen."

Lees dan met oudere kinderen ook de psalm uit de navertelling.