Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Elfde zondag door het jaar A

Help je mee?

zondag 18 juni 2023

Extra's

Hier zijn meerdere onderdelen te vinden om de kinderwoorddienst een creatief - of speels accent te geven.
Dit kunnen liedjes en gedichtjes zijn, een knutsel of een kleurplaat, een filmpje of een spel. Deze onderdelen zijn altijd te gebruiken in combinatie met de verwerking.

Spel: Leerlingen van Jezus

Vertel onderstaande informatie aan de kinderen. Zij horen zo nog een keer de namen van de apostelen. In de lezing horen we dat Jezus twaalf leerlingen kiest aan wie Hij vraagt zijn werk voort te zetten. Ze krijgen bijzondere gaven, zoals mensen kunnen genezen.

Jezus' leerlingen worden ook wel discipelen (dat betekent volgelingen) of apostelen (dat betekent iemand die op weg gezonden is) genoemd. Heel veel mensen waren dus leerling van Jezus, maar deze twaalf worden speciaal zijn apostelen genoemd.

Wie waren deze apostelen?

Probeer samen de namen te bedenken.

Simon Petrus (hij wordt meestal Petrus genoemd; de rots (petrus betekent rots) waarop Jezus zijn kerk zal bouwen. Hij wordt gezien als eerste Paus.

Andreas de broer van Petrus

Jakobus en zijn broer

Johannes

Filippus

Bartolomeüs

Tomas die van de ongelovige Tomas omdat hij er niet was toen Jezus na zijn dood verscheen.

Matteüs de tollenaar

Jakobus

Taddeüs

Simon 

Judas die ervoor zorgde dat Jezus gevangen genomen werd. Daarna werd hij vervangen door Mattias.

 

Speel dan met de kinderen een spel met de namen van de apostelen.

Namenspel

Nodig: 
• Blinddoek
• Afgebakende ruimte

blindfolded playing outdoor game clipartEen van de kinderen krijgt een blinddoek om. Dit kind speelt Jezus. De andere kinderen zijn de leerlingen. Ze krijgen allemaal de naam van een leerling. Het kind probeert de leerlingen te vinden. Hij mag de leerlingen van Jezus bij naam proberen te roepen. Daarvoor moet hij diep nadenken hoe de leerlingen ook al weer heten. Als Jezus een leerling roept dan moet de leerling reageren met 'hier ben ik!'. De leerling moet dan ook stil blijven staan en mag niet proberen te ontsnappen.

Wanneer Jezus geen namen meer weet mag een ander het proberen. Wanneer alle apostelen gevonden zijn is het spel afgelopen. 

 

 

 

 

 

 

Artikelen in dit thema Elfde zondag door het jaar A