Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Zeventiende zondag door het jaar A

Het Koninkrijk van de Hemel

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

U bespreekt met de kinderen dat het soms moeilijk en soms makkelijk is om een keuze te maken. (Denk eventueel even terug aan de vorige kinderwoorddienst) Om dat duidelijk te maken stelt u een paar vragen die de kinderen moeten beantwoorden. Dit kunt gewoon zittend in de kring doen, en de kring rondgaan.
Laat de kinderen kiezen tussen:
- Een miljoen of helemaal niets
- Elke dag spruitjes of elke dag eten wat je wil
- Hemel of hel
- Gelukkig zijn of verdrietig zijn

Deze keuzes zijn gemakkelijk. Ze zijn erg duidelijk, en heel zwart wit. Waarschijnlijk zal iedereen hetzelfde kiezen. Maar is het net zo gemakkelijk met de volgende vragen?
Laat de kinderen kiezen tussen:
- Je houdt wat je hebt of je kunt 10 miljoen krijgen, met de kans dat je alles verliest.
- Het leven blijft zoals het nu is of je kunt elke dag te eten krijgen wat je maar wil, maar er is een kans dat je elke dag alleen nog spruiten krijgt.
- Het leven blijft zoals het is of je wordt heel erg gelukkig maar er is een kans dat je heel erg ongelukkig wordt.

Tot slot is er een belangrijke keuze die gemakkelijk lijkt:
God bestaat, er is een hemel, en de Bijbel vertelt de waarheid of er is niets meer als we doodgaan.
Praat over deze laatste keuze met de kinderen na.

kiezen voor godMisschien hebben ze het iemand al eens horen zeggen: voor God kiezen is makkelijk, want je hebt niets te verliezen. Maar is dat ook zo?
Het is niet zo simpel als sommige mensen zeggen, want als je echt in God gelooft dan moet je er ook naar leven. Je moet bij wijze van spreken, net als de mensen in het verhaal alles verkopen. Want als je niet alles verkoopt, dan krijg je de schat ook niet in je bezit. Bedenk met de kinderen wat ze dan zouden moeten verkopen, wat ze zouden moeten opgeven, of niet meer moeten doen.

Die schat staat voor het Koninkrijk van de Hemel, de Nieuwe Wereld van God. Als je daar werkelijk deel aan wilt hebben, dan zul je er echt voor kiezen en er ook aan mee moeten werken. Als je wilt dat de Nieuwe Wereld van God er komt, een wereld waar iedereen gelukkig is, dan kun je daaraan meewerken door goed te leven.
Denk samen met de kinderen nog even na over hoe ze dat in hun eigen leven zouden kunnen doen. Wat kunnen zij zelf bijdragen aan een betere wereld?

Artikelen in dit thema Zeventiende zondag door het jaar A