Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

2e zondag van de Advent jaar C 2021

Binnenstebuiten

Welkom op Kinderwoorddienst! Deze site wil u van dienst zijn met voor elke zondag verschillende onderdelen om een kinderwoorddienst mee op te bouwen.
Klik op de rubriek-knoppen of op de tegels onder de inleiding om de uitwerkingen te zien. Veel plezier!

Voor de Advent en Kerstmis bieden we een doorlopende verwerking aan onder de titel 'Binnenstebuiten'


poster 2e advent johannes kleinWe beginnen iedere kinderwoorddienst met de ‘buitenkant’, met kleding. Kleding zegt iets over jou, het laat iets zien van wie jij bent en hoe je gezien wilt worden. Maar het gaat in ons christen zijn, mens zijn, niet om de buitenkant. Het gaat om onze binnenkant. Niet de uiterlijke verbeelding van macht en heerlijkheid is van belang, maar onze daden van barmhartigheid, liefde en geloof. Dat is in deze adventsperiode de boodschap van zowel Jezus als Johannes.

De buitenkant kan tegelijk wel een signaal geven over de binnenkant. Iedere kinderwoorddienst gaan we daarom op zoek wat de buitenkant wel en niet zegt over de binnenkant. 

In de evangelielezing van de tweede Advent komt Johannes de Doper aan het woord. Johannes wijst de mensen op de komst van Jezus naar deze wereld. Het gaat deze zondag echter niet alleen om de komst van Jezus naar de wereld als historische gebeurtenis, 2000 jaar geleden. Johannes is ook degene die ons kan voorbereiden op de komst van Jezus. Hoe staat het met ons leven? Zijn wij er klaar voor om Jezus een plek te geven in ons bestaan? 

Als kledingstuk laten we de kameelharen mantel zien die Johannes draagt. Een kamelenvacht hebben de meesten van ons niet in de kast liggen. Daarom kan er ook gewerkt worden met een jute zak of de vacht van een ander dier. Wat zegt deze kleding over de mens die het draagt?