Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Palmzondag jaar C

Intocht in Jeruzalem

Welkom op Kinderwoorddienst! Deze site wil u van dienst zijn met voor elke zondag verschillende onderdelen om een kinderwoorddienst mee op te bouwen.
Klik op de rubriek-knoppen of op de tegels onder de inleiding om de uitwerkingen te zien. Veel plezier!

De Goede Week begint op de zesde zondag van de veertigdagentijd, Palmzondag. De viering van Palmzondag is vooral bekend door het (in processie) lopen met palmpaasstokken en het mee naar huis krijgen van palmtakjes. Voor kinderen ligt hier vaak de nadruk op. Deze zondag vieren we eigenlijk twee vieringen in één. Daarom is in de uitwerking van deze zondag gekozen om zowel de intocht als het lijdensverhaal een plaats te geven. Beide zijn immers sterk met elkaar verbonden. Vreugde en verdriet horen bij het leven. Ook kinderen voelen dat aan of hebben daar zelf al ervaring mee.

goede week

De palmpaasstok vormt de verbinding tussen het verhaal van de intocht en het lijdensverhaal. (bij Extra's vindt u de uitleg van de palmpaasstok met de betekenis van de verschillende onderdelen)
Neem de kinderen mee in de vreugde die de mensen voelden toen zij Jezus binnen zagen komen in Jeruzalem. Waarom zouden ze zo blij zijn? Wat zien zij hiervan terug in hun palmpaasstok? Maar de stok bevat ook elementen van het vervolg. Zien zij die ook? Kan het zijn dat je eerst heel blij bent en daarna juist heel verdrietig? 

Het lopen met de palmpaasstokken is voor veel kinderen en kerkgangers een herkenbaar gebeuren. Het is afhankelijk van de situatie of de kinderprocessie een plek kan krijgen in de viering. Daarom worden er twee opties als suggestie gegeven.

Optie 1 Start in de kerk zonder processie. De kinderen gaan direct naar de eigen ruimte. Terugkoppeling vindt plaats tegen het einde van de viering. (In overleg met de voorganger kan alsnog besloten worden met de kinderen een processie te lopen)
Optie 2 Start in de kerk met processie. De kinderen horen eerst het Evangelie van de Intocht in Jeruzalem, uit Lucas 19,28-40. Zij lopen daarna een processie door de kerk op weg naar hun eigen ruimte.