Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Vijfentwintigste zondag door het jaar C

Slim of eerlijk omgaan met geld?

Bijbel

Hier vind je een navertelling van de evangelielezing van deze zondag.
De andere lezingen uit het Oude en/of Nieuwe Testament worden vermeld.
De verwerkingen zijn gebaseerd op het Evangelie.

Navertelling Lucas 16,1-13

De lezing is vandaag uit Lucas 16,1-13. Voor de oudere kinderen is de Bijbel in Gewone Taal goed te begrijpen. Voor kleinere kinderen is er de navertelling.

Het voorbeeld van de slimme dienaar

Jezus vertelt verhalen. Zijn leerlingen vinden dat altijd heel mooi. Vandaag vertelt Jezus ook een verhaal aan zijn leerlingen:

‘Er was eens een erg rijke man. Hij had iemand in dienst die goed moest zorgen voor zijn geld. Dat was een heel belangrijke baan. Maar deze dienaar heeft zijn werk niet goed gedaan. Hij heeft het geld van zijn baas uitgegeven aan leuke dingen voor zichtzelf. 
De rijke man hoort de mensen praten. Ze hebben het over de dienaar, die heel veel geld lijkt te hebben. Hij is bang dat er iets niet klopt. Hij pakt zijn boeken erbij, en rekent en rekent, en mompelt: slimme dienaar“Het klopt niet, dat kan toch niet...”
Daarom roept hij zijn dienaar op kantoor en zegt: “Wat heb ik gehoord? Leg eens uit wat jij gedaan hebt. Ik heb je wel door, je bent oneerlijk, ik ga je wegsturen!”
De dienaar schrikt. Wat moet ik doen, denkt hij, waar moet ik gaan werken? Ik kan niet goed spitten in de tuin en als ik moet bedelen dan schaam ik me heel erg.
Dan bedenkt hij een plan. Hij laat alle mensen langskomen die nog geld aan zijn baas moeten betalen. Tegen die mensen zegt hij dat ze niet alles hoeven terug te betalen. Hij zal dat wel voor ze regelen. De eerste hoeft maar vijftig van de honderd vaten olijfolie terug te geven. Aan de tweede vraagt hij: “Wat ben jij mijn baas schuldig?” “Honderd zakken graan”, zegt de man. De dienaar zegt: “Streep die honderd maar door, maak er maar tachtig zakken van.” Daar is die man erg blij mee. Zo krijgt de dienaar er vrienden bij die hem later kunnen helpen, als hij ontslagen wordt.
De rijke man vindt dat wel erg slim van zijn dienaar. Hij heeft zo zelf zijn probleem opgelost.’

De leerlingen kijken Jezus verbaasd aan. “Dat is toch niet eerlijk,” roepen ze, “dat is toch gemeen!”
Jezus gaat verder: “De dienaar heeft natuurlijk niet goed gedaan, maar het is wel slim wat hij gedaan heeft. Hij heeft nagedacht hoe hij vrienden kon maken. Iedereen die Mij wil volgen zou net zo slim moeten zijn. Maar je moet wel andere manieren bedenken. Want Ik wil jullie nog iets zeggen: Wat de dienaar deed was niet goed. Hij was onbetrouwbaar voor zijn baas. En betrouwbaar zijn is belangrijk, of het nou om kleine of grote dingen gaat. Als je niet te vertrouwen bent met wat niet zo belangrijk is, dan ben je ook niet te vertrouwen met grote belangrijke dingen.

Dit is het Woord van God
Kinderen: Wij danken God

Artikelen in dit thema Vijfentwintigste zondag door het jaar C