Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Achtste zondag door het jaar A

Weg met dat rugzakje!

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Vraag aan de kinderen wie er wel eens gaat wandelen? Waar en hoe ver? Wat nemen ze mee als ze gaan wandelen, of wat nemen papa en mama mee? Als ze iets noemen, vraagt u ze waarom ze het meenemen; als ze niets noemen, bedenkt u een probleem waar je als wandelaar voor kan komen te staan en suggereert u dat ze daar iets voor moeten meenemen. Het kan bijvoorbeeld gaan regenen. Zou het dan niet handig zijn om een regenjas bij je te hebben?

rugzak2Pak de rugzak erbij en presenteer de inhoud ervan als uw oplossing tegen allerlei dingen die zouden kunnen gebeuren tijdens een langere wandeling door een gebied waar weinig mensen wonen. Als de kinderen niet uit zichzelf tegen u sputteren dat dat allemaal veel te zwaar wordt, vertel dan zelf een verhaaltje waaruit blijkt dat het wel veel gesjouw is. Zoek met de kinderen naar alternatieven voor al die spullen in de rugzak. Je kunt als het regent ook gaan schuilen onder een boom.
Je kan ook gewoon genieten van een regenbui.

Zijn er dingen die echt wél mee moeten?
appel elstarVast wel, dat zijn de dingen die voor vandaag van belang zijn. Maar dan is één appel genoeg, een hele zak heb je niet nodig.
Deel met de kinderen de overtollige appels.
Etend van de appel kunt u bespreken wat er leuker is aan het lopen zonder rugzak. Zoek de overeenkomst met wat Jezus vandaag zegt: 'Maak je geen zorgen'. 

Laat de kinderen tot slot van de kinderwoorddienst een tekening maken van een mooie vogel of een mooie bloem.

Artikelen in dit thema Achtste zondag door het jaar A