Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Feest van de Heilige Familie jaar A

Met de hele familie!

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Jezus is nog maar net geboren of Hij moet met zijn ouders op reis. Het is niet zomaar een reis die te vergelijken is met een vakantie. Waarom is deze reis anders?
Jozef en Maria gingen op reis reis omdat het niet veilig was voor hun pasgeboren baby. Kunnen de kinderen zich dat voorstellen? Denken ze dat hun vaders en moeders dat ook zouden doen? Vluchten van de plek waar je geboren bent en waar je je thuisvoelt is heel moeilijk. 

In Nederland is het veilig, dus hier hoef je je niet bang te zijn. Kennen de kinderen bijvoorbeeld uit de klas of uit de kerk ook kinderen die gevlucht zijn? Kunnen ze daar iets over vertellen? Vertellen die kinderen bijvoorbeeld wel eens hoe het was, of hoe het in hun oorspronkelijke land was? En leven zij net zoals wij, of doen ze sommige dingen ook anders? Laat de kinderen vertellen.

Toen het gevaar voor Jezus voorbij was, kreeg Jozef te horen dat hij weer terug kon naar zijn eigen land. Daar was het weer veilig. Denken ze dat de mensen en kinderen die hier zijn, omdat ze gevlucht zijn, ook weer terug naar huis zouden willen? Waarom wel of waarom niet? 

Zouden we zelf ook iets kunnen doen, om de mensen die hier moeten blijven zich ook thuis te laten voelen? Inventariseer de ideeën. 

kaars in de handBreng zonodig ook zelf ideeën aan: de kinderen uitnodigen om te spelen, een welkomstkaart sturen met een goede wens, maar denk ook aan bidden voor de mensen die nog onderweg zijn, en een kaarsje aansteken. Zo druk je uit dat je je met hen verbonden voelt en dat je weet dat je zelf niet zoveel kunt doen, maar je kunt wel aan God vragen om de vluchtelingen te helpen.
Sluit het gesprek af met het aansteken van een kaarsje voor alle vluchtelingen en vluchtelingenkinderen.

 

 

Artikelen in dit thema Feest van de Heilige Familie jaar A