Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Kerstavond jaar A

Bouwstenen

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Kerstspelen

Dit verhaal voor een gezinsviering is eenvoudig te realiseren. Een grote lijst geeft het kader aan waarbinnen alles zich afspeelt. Het is een levensgroot televisietoestel, waarin de wereld van vandaag te zien in, waarin Jezus welkomgeheten wordt.

Na het welkom en een gebed start het spel. U kunt dit met zoveel eigen scenes als u wilt aanvullen. Zing tussen de scenes door kerstliederen.

Inleiding door voorganger:
Nu wil ik met jullie bekijken wat voor wereld de onze is. Waar komt Jezus nu in terecht? Denk je mee? Laten we de televisie eens aanzetten.

Laat een televisiepresentator in het kader gaan staan, en daar langzaam en luid voorlezen:

Scene 1
Presentator:
Dit is het nieuws van 24 december 2016. Soldaten van de linkeroever van de rivier hebben vandaag weer gevochten tegen soldaten van de rechteroever van de rivier. Het begon met schelden, toen gooide er één een steen. Al gauw werd er geschoten met kogels. 
We kijken naar enkele beelden. (kinderen spelen de scene, spelers vallen neer, moeders lopen weerklagend door het beeld.)

Voorganger:
Jullie zien het. Er wordt gevochten in onze wereld. En gehuild. Zo heeft God de wereld niet bedoeld.

Scene 2
Presentator:
Binnenlands nieuws. Bij winkelcentrum de Graaiberg zijn vandaag kinderen in de knel gekomen bij opstoppingen in de winkels. De winkelpolitie moest eraan te pas komen om de kinderen uit het gedrang te bevrijden. (kinderen spelen overspannen winkelend publiek, enkele kinderen vallen op de grond, ze worden overeind geholpen.)

Voorganger:
Jullie zien het. Er wordt geduwd en voorgedrongen in onze wereld, en kinderen komen in de verdrukking.

Scene 3
Presentator:
Buitenlands nieuws. In het land Importatia is nog steeds niet duidelijk wie president zal worden. Elke kandidaad doet zijn best om zo goed mogelijk voor de dag te komen in de media. Dit kost veel geld, intussen lijdt de bevolking honger. Een beeldverslag. (In beeld verschijnen presidentskandidaten met de ndige kapsones. Zij verdringen zich voor de camera. Ze moeten wel om beurten de kans krijgen om hun verhaal te doen. Af en toe lopen arme mensen door het beeld te bedelen.)

Voorganger:
Jullie zien het. Deze mensen willen graag belangrijk gevonden worden, en leiders van het volk. Maar zij zijn alleen maar met zichzelf bezig zijn.

Scene 4
Presentator:
Ook vandaag is er weer een groep vluchtelingen aangekomen. Ze hopen hier te kunnen verblijven, tot het weer veilig is in hun eigen land. De vluchtelingen moeten zich eerst laten inschrijven. Onze verslaggever maakte deze beelden. (de presentator stapt opzij. In het beeld verschijnt een rij vluchtelingen, voor de ambtenaar aan een tafeltje. De laatsten zijn een man en een vrouw met een ezeltje: Maria en Jozef.)

Voorganger:
Jullie zien het, er zijn mensen op de vlucht, op reis omdat ze moeten. Ze hebben niets meer, alleen hoop. Hoop op een betere toekomst. Wat zeg je, herken je de reizigers van zojuist? Ja, ze leken op Jozef en Maria. We hopen maar dat ze onderdak vinden. (Jozef en Maria lopen verder. De spelers gaan tussen de andere aanwezigen zitten. Het televisiekader wordt omgedraaid, en verandert daardoor in een stal. Tijdens de lezing van het Evangelie gaan Jozef en Maria voor de stal zitten.)

kinderkerstDe voorganger houdt een korte overweging, over de wereld waarin Jezus geboren wordt. Vol met mooie maar ook moeilijke dingen. Over de donkere kant die niet de baas hoeft te zijn, als je elke dag met nieuwe ogen probeert te kijken, elke dag probeert nieuw te worden. Dan zie je beter waar het om gaat. Zoals je keek naar de man en de vrouw in de rij. Jezus leert ons weer kijken. Hij geeft licht in onze ogen: we zien wat donker is en wat er veranderd moet worden.

Lezing Kerstevangelie (Lucas 2,1-14)

De voorganger sluit af met nog een korte overweging over hoe we naar het kind in de kribbe kijken. Een babytje, maar we zien ook God zelf. God die ons laat zien hoe het moet. God die zo dicht bij de mensen is gekomen.

tv-stalDecor:
Maak een televisiekader, met aan de andere kant een stal. Dat kan met kartonnen dozen, maar ook door met latten eenvoudig een raamwerk te timmeren. (zie afbeelding)

 

Het verhaal is overgenomen uit Kerst spelen met kinderen 2, Marjet de Jong, Gooi en Sticht, Baarn 2002

Meer ideeën om met kinderen eenvoudig een kerstspel op te voeren vindt u in Kerst spelen met kinderen, Marjet de Jong, Adveniat, 2011
Het boek ik te koop bij Boekwinkel Het Kruispunt in Hoofddorp.
Adres: www.boekwinkelhetkruispunt.nl

 

 

 

Artikelen in dit thema Kerstavond jaar A