Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Openbaring des Heren jaar A

Drie wijzen volgen een ster

zondag 5 januari 2020

Bijbel

Hier vind je een navertelling van de evangelielezing van deze zondag.
De andere lezingen uit het Oude en/of Nieuwe Testament worden vermeld.
De verwerkingen zijn gebaseerd op het Evangelie.

Navertelling Matteüs 2,1-12

De evangelielezing van vandaag is Lucas 2,16-21. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.

Drie koningen gaan op bezoek bij Jezus

Heel ver weg van het land waar Jozef en Maria wonen en waar Jezus geboren wordt, zien drie wijzen een ster. Het is een bijzondere ster! Dat kun je zo wel zien. “Dat is de Davidsster”, zeggen de wijze mannen tegen elkaar. “Dat betekent dat er een kind geboren is, dat eens een koning zal zijn. Het is een kind dat vrede zal brengen, omdat Hij niet alleen een mensenkind, maar ook een kind van God is.
driekoningenDe wijze mannen gaan op weg en nemen mee wat ze onderweg misschien wel nodig hebben. Iets te eten en te drinken. Warme kleren, een stok en een staf, kamelen om alles te dragen en om warmte bij te vinden. Zalf om te genezen, en wierook om te eren. Ze nemen ook nog kostbaar goud mee. Ze zijn tenslotte koningen. Ze gaan naar de stad Jeruzalem, want daar woont koning Herodus, en ze denken dat hij er wel meer van zal weten. Maar koning Herodes weet nog van niets! En hij schrikt geweldig...

“Een nieuwe koning? Dat kan niet! Ik ben hier de koning en niemand anders!” Onmiddellijk laat koning Herodes allerlei knappe mensen komen die moeten uitzoeken wat er aan de hand is. Wat betekent het dat er een bijzonder kind geboren zou kunnen zijn? Waar is dat dan? En waarom?
De geleerde mensen zoeken in oude boeken en vinden daar een antwoord. Ze gaan dat vertellen aan koning Herodes. Het kind wordt geboren in Betlehem. Uit dit stadje kwam ooit de grote koning David. David was een herder en dit nieuwe baby’tje zal ook een herder zijn, voor alle mensen.
Dan zegt koning Herodes tegen de drie wijze mannen: “Ga naar Betlehem en volg die Davidsster aan de hemel. Als jullie het kind gevonden hebben, kom dan terug en vertel aan mij hoe het zit. Ik wil namelijk ook graag op bezoek om eer te brengen aan zo’n bijzonder kind.”
Herodes is eigenlijk jaloers en bang. Hij wil zelf de belangrijkste koning blijven. Hij moet afwachten, hij gaat niet mee.

driekoningengiottoDe drie wijze mannen gaan vlug op weg, en weer zien ze die bijzondere ster. Ze volgen de ster en komen in Betlehem. De ster blijft staan boven de stal waar Jozef en Maria met hun kindje Jezus zijn. Het wordt een heel bijzonder bezoek. Maria en Jozef zijn blij verrast dat ze bezoek krijgen. Ze vinden het fijn dat mensen graag bij Jezus willen zijn. En de drie koningen, Melchior, Balthazar en Caspar, knielen neer voor het kindje Jezus. Ze zijn heel lang stil en zeggen niets. Dan geven ze hun geschenken: goud, wierook en mirre.
Aan het einde van die dag gaat iedereen slapen. In de nacht komt er een engel, die in een droom aan de wijze mannen vertelt dat Herodes eigenlijk slechte bedoelingen heeft. Hij wil immers zelf de belangrijkste koning blijven.

Dit is het Woord van God
Kinderen: Wij danken God

Artikelen in dit thema Openbaring des Heren jaar A