Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Pinksteren jaar A

De Helper en Trooster

Achtergrond

Hier is informatie te vinden over de context van de lezing of de plaats en tijd in het kerkelijk jaar. Ook kan hier informatie over feesten, personen, gedenkdagen en gebruiken gevonden worden. 

Pinkstertradities

pinksterbloemHet Pinksterfeest was in de Joodse traditie het feest van de oogst. Om deze reden waren er ook veel mensen in Jeruzalem. Zij zien gebeuren dat de discipelen ‘begeesterd’ raken met de heilige Geest en de straat op gaan, waar zij de mensen in hun eigen talen aanspreken. De leerlingen die na de Hemelvaart van Jezus de opdracht hebben om te getuigen van het koninkrijk van God, voelen zich alleen en onzeker. De beloofde heilige ‘Geest’, de helper, komt zoals beloofd tijdens dit oogstfeest. Pinksteren geldt in de christelijke traditie als het begin van onze kerk.

Daar waar nu Pinksteren wat achterblijft bij Kerstmis en Pasen, was het in de vroege middeleeuwen een zeer belangrijk christelijk feest. Het ging toen gepaard met een week van verplichte rust, bekend als de Heilige Geestweek. Duiven werden losgelaten in de kerk. Ook werd er op de klaroen (een trompet met één ventiel) geblazen en werden er blaadjes van de pioenroos uitgestrooid. Tot de 20e eeuw was het gebruikelijk om elkaar met Pinksteren een Pinkstergroet te sturen in de vorm van een wenskaart.
In Casteren (Noord Brabant) zullen op de 1e Pinksterdag de ‘Pinksterbloemen’ weer rondgaan en bij de inwoners aanbellen en hen toezingen. Met een kleine gift trekken de meisjes van de lagere school tevreden verder.
(zie: www.casteren.net/Page.aspx?id=151 )

lied pinksterblom tekstlied pinksterblom

Artikelen in dit thema Pinksteren jaar A