Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Zevenentwintigste zondag door het jaar A

Wereldmissiedag van de kinderen

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

In het gesprek met de kinderen probeert u de verschillende lijnen van deze zondag bij elkaar te brengen. Het gaat erom de kinderen bewust te maken van de levenssituatie van kinderen elders in deze wereld, specifiek in West-Afrika. En wat zij binnen hun eigen kleine mogelijkheden kunnen bijdragen aan een betere wereld. Voorkomen moet worden dat de kinderen zich machteloos gaan voelen.

Een begrip als ‘de wereld’ is erg groot en abstract voor (kleine) kinderen. Als we dan spreken over de wereld mooier maken, moeten we dat heel klein houden. Kinderen kunnen immers het probleem van de ongelijkheid in de wereld niet oplossen of zorgen dat er geen honger meer is. Het spiegelverhaal over de kleine bron in de woestijn laat zien dat één ding doen al genoeg is. Het is een optimistisch en bemoedigend verhaal.


kinderkrant missioAls opstapje tot het gesprek kunt u samen met de kinderen de Missio Kinderkrant over West-Afrika, Niger en Nigeria bekijken. Deze Kinderkrant is in elk gewenst aantal gratis te verkrijgen bij Missio (tel. 070-3047444 en email: missio@missio.nl). Bekijk eerst de foto’s. Wat zien de kinderen op de foto’s? Wat voelen ze als dit zien? Lees daarna samen de teksten bij de foto’s. Laat de kinderen reageren.

Vervolgens brengt u het gesprek naar wat de kinderen zouden kunnen doen voor deze kinderen in Niger en Nigeria.
Het is niet de bedoeling van dit gesprek dat er een actie op touw wordt gezet.
Het gesprek moet er ook niet naar toe werken dat geld geven in het spaarzakje het enige juiste is om te doen. Het is een belangrijk deel van de hulp. Als u geld geven en het spaarzakje van Missio ter sprake brengt, vraag dan vooral door wat de kinderen denken dat er met dit geld gedaan kan worden. Maak het concreet.

Artikelen in dit thema Zevenentwintigste zondag door het jaar A