Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

1e zondag van de Veertigdagentijd jaar B 2024

Kies voor God!

zondag 18 februari 2024

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Verken met de kinderen het verhaal dat u net heeft voorgelezen of verteld. Waar gaat dit verhaal over, wat gebeurt er in dit verhaal? Vraag de kinderen welk stukje van het verhaal zij het mooiste vinden? Vraag de kinderen wat zij het belangrijkste stukje vinden? Kunnen zij vertellen waarom ze dit het mooiste of belangrijkste stukje vinden?
Kunnen zij zich voorstellen hoe het geweest is voor Jezus in die woestijn? Is er wel eens iemand van de kinderen in een woestijn geweest, of ergens waar heel veel zand was? Is er wel eens iemand verdwaald geweest? Wat voor een gevoel zou dat geven om in een gebied te zijn waar je niet meer de weg kent?
Wat zou je kunnen doen, als je alle hoop verloren hebt? Wat zou jou dan helpen?

woestijn jezus Keer terug naar het verhaal van Jezus in de woestijn. Jezus hoort de stem van de satan. Dat is een engel die niet meer naar God luistert. Hij wil dat Jezus ook niet meer naar God luistert. Hij probeert Jezus weg te lokken bij God. Maar Jezus zegt “Nee, ik luister niet naar jou.”

Vertel de kinderen het volgende verhaaltje:
Jan is dol op Engelse drop. Ludo weet dat je bij de Kruidvat, heel makkelijk een snoepjes kunt pikken. “Je gaat naar binnen,” vertelt hij, “pakt een plastik zakje, schept daar wat in en ondertussen stop je er een paar in je mond.” Hij heeft dit heel stoer aan zijn vriendjes verteld. Iedereen vindt het een tof plan. Ga jij mee?

Praat met de kinderen over verleidingen die er zijn in hun eigen leven. Soms is het echt heel moeilijk om alleen maar dingen te doen die goed zijn.
Hoe knap is het wel niet van Jezus dat Hij hierin zo’n goed voorbeeld geeft!
Geef de kinderen het puzzelstuk uit het hart dat hoort bij de eerste zondag: 'Kies wat jij goed vindt'. Vertel dat ze deze in de kerk op een groot hart gaan plakken. Zet het kleine hartje op de juiste plek op de kijktafel.

U heeft verteld dat de woestijn een gevaarlijke plaats is. Wijs nog een keer op de kijktafel. Geef de kinderen een vel papier en laat hen een woestijn tekenen, zoals zij denken dat een woestijn eruit ziet.

Artikelen in dit thema 1e zondag van de Veertigdagentijd jaar B 2024