Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

4e zondag van de veertigdagentijd jaar B 2024

Vraag iemand je te helpen!

zondag 10 maart 2024

Opening

De kinderwoorddienst gaat beginnen. Hier is informatie te vinden over de aankleding van de ruimte, de beginopstelling en hoe de overgang gemaakt kan worden tussen de viering in de kerk en de samenkomst in de kinderwoorddienst. 

Dat kan een klein ritueel zijn, een symbool of een kijktafel die van te voren neergezet wordt. Het thema van de bijeenkomst zal hier al aangeduid worden.

Een huis

Elke week staat er een herkenbaar element uit de evangelielezing centraal op de kijktafel.

De vierde zondag van de veertigdagentijd is dat een huis.
Vraag de voorganger om het materiaal voor het huis aan de kinderen mee te geven vanuit de kerk naar hun kinderwoorddienst ruimte. (Informatie over het opbouwen van de kijktafel vindt u bij Extra’s)

In de eigen ruimte legt u een paars kleed neer (de liturgische kleur van de veertigdagentijd).
Op dit paarse kleed legt u de ondergrond van de kijktafel. Zet het puzzelstuk: ‘Vraag iemand je te helpen’ van het hart erbij.
Vraag de kinderen in een kring te gaan zitten en stil te worden. Zet of bouw (van lego bijvoorbeeld) een huisje op de kijktafel (zie plattegrond bij de Extra's). Een huisje van papier maken kan ook. Dat vindt u bij de Extra's.

Vertel iets over huizen. Bijvoorbeeld: een huis is een plek waar je slaapt en eet. Waar je woont, met je vader, moeder, broertjes of zusjes, misschien ook wel met je opa of oma. In je huis kan je je heel erg fijn voelen. Je hebt er je eigen spulletjes, je kamer, je bed, je knuffels. Een huis beschermt je ook tegen alles wat buiten is, zoals de wind en de kou en de donkere nacht. Een huis is een plek waar je vrienden en bezoek ontvangt en praat over allerlei onderwerpen. Een huis is een veilige plaats, je kunt er alles bespreken en vragen wat je maar wilt.

Vertel dat het vandaag gaat over Nikodemus. Hij is een belangrijke Joodse leraar. Hij verlangt ernaar Jezus beter te leren kennen. Jezus ontvangt Nikodemus en ze voeren tot diep in de nacht een gesprek over Gods grote liefde voor de mensen. Jezus wil de mensen daarbij helpen.

Bid het openingsgebed en zing het veertigdagentijd liedje.

Artikelen in dit thema 4e zondag van de veertigdagentijd jaar B 2024